Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким відсторонив голову Конституційного суду Олександра Тупицького від посади на два місяці.

Також Тупицькому повідомили про підозру за статтями, які демонструють конфлікт інтересів. Про це повідомляє Офіс глави держави.

"Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи", – наголосив Володимир Зеленський.

У президента відсторонення називають "тимчасовим заходом".

Саме ж рішення обґрунтовубть 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

У понеділок, 28 грудня, Офіс генпрокурора направив президентові Володимиру Зеленському клопотання про відсторонення Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

Після отримання та опрацювання ОП цього клопотання, Зеленський прийняв відповідне рішення.

До слова, самого Тупицького 28 грудня викликали до Офісу генпрокурора для вручення повідомлення про підозру. Проте глава КС не з'явився до ОГП, тому повідомлення про підозру йому направили поштою.

Як уточнили в Офісі генпрокурора, тепер голова КСУ вважається підозрюваним у підкупі свідка та у свідомо неправдивих показах.

Злочини, у яких підозрюють Тупицького, скоєні у 2018-2019 роках.

Варто зазначити, що Олександр Тупицький потрапив у КС за квотою президента - у 2013 році його призначив ще Янукович.

Нагадаємо, Тупицький ″догрався″ до шибениці: активісти приїхали до голови КСУ та погрожують спровадити до Ростова

Як повідомляв портал Знай.ua, Тупицький пояснив, чому не вніс ділянку у Криму в декларацію

Також Знай.ua писав, чому землю судді Тупицького на окупованих територіях побачили тільки зараз