З початком пандемії закриті кордони стали на перешкоді мільйонам заробітчан. На додачу звузився й вибір вакансій. Водночас багато з тих, хто виїхали на заробітки в Європу до пандемії, там і залишилися.

Виїзд нових заробітчан зараз сильно ускладнений. Проте у 2021 році низка країн планує нововведення в плані трудової міграції. Про це пише "Голос Карпат".

Польща

Польща у 2021 році буде як і раніше відкрита для українських трудових мігрантів, продовжуючи спрощувати їх перебування в країні. Як зазначив генеральний директор компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич, згідно з урядовими прогнозами, до 2030 року Польщі бракуватиме близько 4 млн працівників.

Заробітчани, скріншот: YouTube
Заробітчани, скріншот: YouTube

Відповідно, можна очікувати більше соціальних програм інтеграції українців у Польщі і нових законодавчих ініціатив, що полегшують і прискорюють доступ українців до ринку праці. Зокрема, спрощено отримання "Карт побиту" з метою роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і приступити до роботи в Польщі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він також повідомив про проєкт закону про можливість спрощеної процедури надання ПМЖ у Польщі нащадкам українців, які жили на території 1-ї та 2-ї Речі Посполитої. У результаті значна частина населення України може претендувати на спрощену процедуру отримання права на ПМЖ.

З 1 грудня 2020-го року в Польщі набула чинності низка змін в законі про іноземців. Згідно з ними. Тепер терміни видачі рішень по робочих візах триватимуть до 15 днів або в особливих випадках максимально 60 днів. Документи на національну візу в Польщу можна подавати незалежно від місця прописки. Водночас визнаватимуть лише поліси організацій, список яких опублікований Міністерством закордонних справ Польщі.

Карантин в Польщі, фото: кадр з відео
Карантин в Польщі, фото: кадр з відео

В середньому низькокваліфіковані працівники на промислових і харчових підприємствах отримують 800-1000 доларів на місяць (22-28 тисяч гривень). Висококваліфіковані (зварювальники столяри, електрики) - 1000-1500 доларів на місяць (28-42 тисяч гривень) залежно від досвіду і кваліфікації.

До роботи в Польщі, як і раніше, можна приступити після проходження 10-денного карантину. Планується, що вакциновані зможуть перетинати кордон без необхідності його відбувати. Крім того, іноземці зможуть безкоштовно вакцинуватися від коронавірусу в Польщі. Для цього потрібен документ, що підтверджує місце проживання в Польщі.

Вакансій для українців не стало менше у порівнянні з минулим роком. Самі заробітчани розповідають, що в Польщі дійсно найлегше знайти роботу, але не всі задоволені низькими за європейськими мірками заробітками.

заробітки в Європі
заробітки в Європі

Німеччина

У Німеччині платять вдвічі більше, ніж у Польщі. За даними компанії Personal Service, 40% українців шукають роботу в Німеччині, але більшість їде за підробленими документами і влаштовується нелегально.

З березня 2020 року, ще до локдауну, Німеччина спростила працевлаштування громадян без Європейського паспорта, але німці все ж рідко видають візи і при цьому вимагають довести знання німецької мови. Водночас влаштуватися легально без знання мови і робочої візи нереально.

У Німеччині на 2021 рік обіцяють багато вакансій у сфері обслуговування. Зарплата офіціантів і продавців - 1,2–1,8 тисячі євро (42-62 тисяч гривень).

Зараз в Німеччині потрібні доглядальниці, плиточники, сантехніки, електрики та пакувальники. Реально заробити близько 50 тисяч гривень. У деяких випадках навіть не потрібно знання німецької мови.

З початком польових робіт будуть масово набирати на збір і сортування спаржі навесні, влітку - на збір ягід і фруктів, а восени на гарбузові ферми. Також в Німеччині є робота для водіїв, медичних сестер і будівельників, середня зарплата - від 1,5 тисяч євро.

Водночас українці серйозно ризикують, адже якщо їх спіймають на нелегальній роботі і депортують, вони не зможуть приїхати вдруге. А німецька поліція також конфіскує у них гроші, отримані за нелегальну роботу. На нелегалів там влаштовують рейди.

заробітки в Європі
заробітки в Європі

Чехія

У Чехії подвоять квоту на працевлаштування для українців - до 40 тисяч. Також спростять схему отримання дворічної робочої візи. Там зараз не вистачає робочих рук на будівництвах, у сфері послуг і медицини.

В середньому зарплата від 80 до 110 крон на годину (105-145 грн), на будівництві заробити можна до 1,5 тисяч євро на місяць (52 тисяч гривень). Покоївки та помічники на кухні отримують від 700 Євро (25 тисяч гривень). Також роботодавці шукають працівників на заводи і водіїв (близько тисячі євро).

Головною затримкою для роботи в Чехії, де заробітки вище, ніж у Польщі, залишається довга процедура отримання робочої візи. За словами заробітчан за тисячу євро через посередників можна підпільно купити чеську візу, яка офіційно коштує 35 євро. Також українці зізнаються, що на частині підприємств умови під час епідемії погіршилися і з них вичавлюють всі соки.

Заробітчани в Чехії, фото: кадр з відео
Заробітчани в Чехії, фото: кадр з відео

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", після Нового року хліб для українців стане "золотим": скільки коштуватиме буханець. Хліб в Україні подорожчає на початку 2021 року

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з парашутом