Питання ядерного статусу України стало особливо гострим після повномасштабного вторгнення Росії та погроз застосувати ядерну зброю проти нас.

Незважаючи на те, що 1996 року Україна офіційно відмовилася від ядерного арсеналу, підписавши Будапештський меморандум, наразі все частіше лунають голоси щодо можливості відновлення ядерного потенціалу країни. Проте чи такий сценарій є реалістичним? Старший науковий співробітник інституту ООН з вивчення проблем роззброєння та проекту ядерного озброєння окупантів Павло Подвиг допоміг розібратися у цьому складному питанні.

Ядерний вибух - арт, скріншот: YouTube
Ядерний вибух - арт, скріншот: YouTube

За його словами, якби Україна вирішила створити свою ядерну програму, все доведеться розпочинати з нуля, від розробки технологій збагачення урану чи хімічної переробки палива. Навіть наявність на території України ядерних реакторів не сприяє відновленню ядерного арсеналу.

"У нас є науковий потенціал та досвід роботи з дослідженням реакторів, але матеріальної зачіпки немає. До того ж це викличе бурхливу реакцію світової спільноти", - заявляє він.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Ядерний вибух - арт, скріншот: YouTube
Ядерний вибух - арт, скріншот: YouTube

Крім того, існує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, який забороняє країнам, які володіють ядерним озброєнням, сприяти іншим державам у створенні ядерної зброї. Хоча в історії були випадки, коли держави допомагали одна одній у цій сфері, зокрема, Франція допомагала Ізраїлю, але це відбувалося до набрання чинності відповідним договором.

На його думку, допомога Україні у створенні ядерної зброї означала б повний збій у системі нерозповсюдження, на який навряд чи піде хоч одна країна.

Нагадаємо, Путін заявив про готовність до ядерної війни

Як повідомляв "Знай.uа", російські окупанти можуть влітку розпочати новий наступ на українські міста, - ISW

Знай.ua писав, воїн ЗСУ зустрівся з батьком, який кинув його в дитинстві, на фронті: один у Bradley, інший воює за окупантів