Прямо зараз в Україні відбувається масштабна мобілізація у зв'язку з розв'язаною російською війною. Однак, як і в минулому, багато чоловіків прагнуть ухилитися від призову на службу. Вивчаючи минулі збройні конфлікти країни, історики виявили цікаву деталь – саме через провал мобілізації понад сто років тому Київ був зданий більшовикам.

Один документ підтверджує це – сторічне приписне свідчення Сергія Лебедєва, киянина та патріота, яке збереглося донині у музеї.

Про це розповіли у ТСН.

Війна з більшовиками понад 100 років тому / фото: Арміяinform
Війна з більшовиками понад 100 років тому / фото: Арміяinform

Згідно з ним, ми повертаємося 1917 року, до Софійської площі, де зібралися делегати центральної ради, серед яких був уже відомий нам Михайло Грушевський. Через кілька місяців вони проголошують про створення УНР. Україна повстає!

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати
Показати ще

Нова держава стрімко збирає могутню армію. Грудень 1917 року – армія налічує 100 тисяч жителів. Але за два місяці армія зменшується вдесятеро.

А чому? Тому що багато хто, хто увійшов до цієї армії, запитували: "А навіщо?" Корисніше лише збирати речі та зброю та йти своїми домівками."

Війна з більшовиками понад 100 років тому / фото: скріншот Youtube
Війна з більшовиками понад 100 років тому / фото: скріншот Youtube

"Закон про мобілізацію більше місяця обговорювався. Він також вирушав на доопрацювання, тому що військові написали один закон про мобілізацію, направили Директорії, Кабінету ради міністрів. Рада міністрів сказала, що в такому вигляді ми не можемо", – розповів історик.

Нічого не нагадує? Усі хочуть знайти правильний шлях, але це складно, як і зараз.

І ось, у той період мобілізації, до військкомату з'явився Сергій Лебедєв, а разом з ним молоді студенти взяли до рук зброю і билися під Крутами. Тисячі людей приходили до армії, готові служити добровольцями.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

І тоді, як і зараз, військовозобов'язані починали шукати способи оминути закон. Дорослі чоловіки прагнули вступити до навчальних закладів, а військовим начальникам масово давали хабарі.

Але, на жаль, закінчилося тим, що на початку лютого 1919 року Київ без бою був зданий. Такою була доля, коли радянські війська увійшли до міста.

Аналізуючи провал тогочасної мобілізації, історики вказують на цікаву закономірність: саме ті, хто уникав служби в армії, пізніше їли своїх дітей під час Голодомору.

А ми нагадуємо, вихопив автомат у поліцейського і вистрілив у голову: українці сумніваються у версії поліції з приводу страшної події.

Також Знай.ua повідомляв, боротимуться роботи: в Україні запропонували провести технологічну мобілізацію