Цього дня відзначається народне свято Сидір Бокогрей. Для православних віруючих це дата пам'яті мученика Ісідора Хіоського.

"Бокогреєм" люди назвали свято тому, що з цього дня переставали дмухати північні холодні вітри.

Цього ж дня - Радониця, один із особливих поминальних днів на рік.

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

Сидір Бокогрей 14 травня: історія життя святого

Святий Ісидор народився III столітті в Олександрії. Потім він оселився на острові Хіос. Відомо, що Сидір служив у полку Римської імперії. Як істинний християнин, був лагідним чоловіком і вів благочестивий спосіб життя.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

За наказом імператора Декія віруючих змушували поклонятися язичницьким божествам. Ісидор постійно уникав цього, і на нього донесли до воєначальника Нумерія. Тоді святого заарештували і зазнали жорстоких тортур. У в'язниці Ісидор радісно славив Ісуса. У 251 році мученика обезголовили.

Сидір Бокогрей 14 травня: традиції свята

У цей день висаджують розсаду огірків у відкритий ґрунт. Зустрічають стрижів та ластівок – провісників справжнього тепла.

Крім того, раннє повернення ластівок передбачало щасливий рік. При цьому було прийнято вірити: "Одна ластівка весни не робить"; «Першій касатці не вір». Це означало, що тільки масовий приліт птахів міг свідчити про остаточний прихід тепла.

Також у це свято люди звертали увагу на прикмети. Якщо день на Сидора був ясним, то чекали хорошого врожаю огірків. Якщо ж погода була холодною, то й усе літо мало бути таким.

На Сидора наші предки читали спеціальні змови на багатство. А якщо побачивши першу ластівку вмитися молоком, то молодість і краса збережуться надовго.

Кава з халвою та молоком, скріншот: YouTube
Кава з халвою та молоком, скріншот: YouTube

Що не можна робити 14 травня

Серед заборон, що не можна робити сьогодні - сваритися, думати про погане, погано відгукуватися про померлих, вбиватися за минулими, відмовляти у допомозі та милостині. Не слід влаштовувати галасливі поминальні застілля, пити на цвинтарі.

Народні прикмети не радять по можливості вирушати в далеку дорогу - вона може виявитися важкою.

Нагадаємо, що Гробки чи Радониця: коли буде найбільший день поминання померлих, як правильно провести.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.