У понеділок, 21 травня, відзначається народне свято Оленін день. Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті святої рівноапостольної Олени Константинопольської цариці.

Царицю Олену назвали рівноапостольною за подвиги перед церквою та зведення християнської релігії у статус державної. Свята знайшла Животворчий Хрест Господній і біля місця знаходження збудувала храми.

Олена жила у 248-250 роках. Вона була родом із Дрепана (Мала Азія). Вийшла заміж за імператора Галлії Констанція Хлора. У 272 році вона народила сина Костянтина. Після війн він став римським імператором. Костянтин переніс столицю до Візантії, яку перейменував на Константинополь, і зробив християнство головною релігією.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода
Показати ще

Цього дня всі жінки моляться святій Олені, щоб вона захистила їх від бід та нещасть.

На Олену було прийнято сіяти ярі злакові культури, ячмінь та гречку, також садили огірки. Якщо рослини вже дають паростки, господиня має таємно тягти ногою старий лапоть від порога будинку до огіркових грядок, кинути його там і сказати змову на гарний урожай.

Що не можна робити 21 травня

Невдалий день для ремонту, будівництва, ремонту зламаних речей.

Дівчатам не варто ходити з розпущеним волоссям, інакше воно почне сильніше випадати.

Нічого не піднімайте із землі сьогодні.

Не конфліктуйте з рідними, не сперечайтесь і не з'ясовуйте старі образи. Навіть невелика суперечка розростеться в довгий і неприємний конфлікт.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.