У понеділок, 27 травня, відзначають народне свято Федорін день. Православні християни пов'язують свято з шануванням мучениці Феодори Олександрійської.
Мучениця Федора вважалася "колючою на язик", тож дівчата цього дня намагалися говорити лише про хороше. Вважалося, що всі таємниці, сказані в розмові цього дня, одразу стануть надбанням громадськості.

Вважалося, що у це світле свято не можна сваритися. Існував навіть звичай виливати на тих, хто свариться воду, щоб припинити її. Про тих, хто сперечався цього дня, говорили: "Зчепилися язиками Федори, накличуть на хати біди гори".
Цього дня господині особливо дбали про будинкове і намагалися задобрити його подарунками. Для нього ставили за грубкою кашу та кілька монет. це мало допомогти принести в будинок добробут.

Приказки та прикмети:

- На сході сонця дуже задушливо – найближчим часом буде дощ.
- Якщо вдень ясний і з'явилися дощові черв'яки - буде гроза.
- Нічна роса довго не випаровується – до грози.
- На Федору спостерігали за вітрами: якщо вітер дув із північного заходу, то чекали на погіршення погоди, а також сильні дощі. Східний вітер у цей день віщував простудні хвороби у людей та худоби.
– У північних районах дивилися на горобину: великий колір на ній означав, що буде добрий урожай вівса.
- Дим із труби по землі стелиться – до негоди.
- Перший літній туман припав на Федорін день – до врожаю грибів.
- Дятел голосно стукає в погожий день, отже, буде дощ.
- Якщо у цей день зробити прибирання в будинку, то можна щастя своє із хати вимости.

Пил, прибирання, кадр з відео
Пил, прибирання, кадр з відео

Що не можна робити 27 травня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти лихослів'я, образ, жадібності, заздрощів. Особливо потрібно стежити за своєю мовою – свята Феодора не терпить пліток.

Популярні новини зараз
Комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90% Ці каші варити й не потрібно: екстрений перелік круп для відключення світла "Київстар" оголосив про нові зміни: вже з сьогоднішнього дня "Київводоканал" дав споживачам кілька тижнів: якщо встановлено лічильник, зробіть це
Показати ще

За народними прикметами порожні розмови і плітки можуть призвести до розладу в сім'ї, так і говорили: "На Федору - не виноси із хати сміття" . З цієї ж причини не радять у цей день прибирати в будинку, особливо підмітати - це вважається поганою прикметою, до сімейних сварок та негараздів.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.