Зберігати заощадження у валюті, зокрема в доларах США, — звична справа для багатьох українців. Часто люди купують валюту в обмінниках або у знайомих, що може виявитися дешевшим, але також є ризик отримати підробку. Як же уникнути цього? Пропонуємо кілька простих порад, які допоможуть перевірити справжність доларів.

Найчастіше підробляють купюри номіналом 100 доларів. Ось на що потрібно звернути увагу, щоб впевнитися в їхній справжності:

Фонові деталі та малюнки: Вони повинні бути чіткими, без розмитостей. Неякісні малюнки — перший сигнал підробки.

Матеріал купюри: Справжні долари мають шорстку текстуру завдяки бавовні та льону в складі паперу. Якщо банкнота на дотик гладка або паперова, це може бути підробка.

долар
долар

Популярні новини зараз
ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Водяні знаки: При просвічуванні купюри водяні знаки повинні бути добре видимими та розташованими праворуч від портрета. Вони повинні бути однаковими з обох боків.

Захисна смуга: Ця смуга змінює свій колір на зелений під ультрафіолетовим світлом. Це один із важливих елементів захисту, що важко підробити.

Позначки федерального резервного банку: Кожна купюра містить літеру і номер, які вказують на банк, що її випустив. Перевірте їх наявність.

Серійний номер: Кожна банкнота має унікальний номер, що складається з одинадцяти цифр та літер, і повторюється двічі на лицьовій стороні. Переконайтеся, що обидва номери збігаються.

Додаткові рекомендації

  • Стан банкнот: Купуйте нові або добре збережені банкноти. Підробки часто маскують під виглядом пошкоджених або зношених купюр.
  • Синя тривимірна стрічка: На нових стодоларових купюрах є синя тривимірна захисна стрічка, яка при нахилі змінює колір та показує зображення чисел.

Перевірка купюр — необхідний навик для тих, хто зберігає свої заощадження у валюті. Скористайтеся цими простими порадами, щоб уникнути підробок та захистити свої кошти. Якщо ви сумніваєтеся у справжності купюри, краще звернутися до банківських спеціалістів для додаткової перевірки.

Нагадаємо, Перекази між картами будуть обмежені: вже готується рішення

Раніше ми розповідали: Перевіряйте гаманці та заначки: НБУ виводить з обігу деякі банкноти

Також, Варто перевірити гаманець: паперові гривні можна продати дорожче за рідкісні монети