Жителі села Великий Тростянець у Щербанівській сільській громаді страждають від жахливих умов, створених незаконною скотобійнею, яку на території своєї ферми організував Рафік Маїлов.

За словами Оксани Гурцевої, місцевої мешканки та представниці сільради, п'ять років тому місцеві жителі почали скаржитися на нестерпний сморід та нашестя мух.

Виявилося, що на фермі ріжуть худобу прямо на траві, кров змивають водою, дезінфекцію не проводять, а залишки тварин звалюють у сарай чи викидають у ліс.

Мертві тушки худоби / фото: Полтавська Думка
Мертві тушки худоби / фото: Полтавська Думка

Місцева влада спробувала розібратися із ситуацією, і на якийсь час здавалося, що проблема вирішена – залишки тварин почали вивозити, і бійня продовжувала працювати. Але невдовзі місцеві жителі знову поскаржилися на моторошний запах, що долинав із лісу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Мисливці, які перевірили це місце, знайшли там купи тваринних останків, розкладених на півтора гектарах землі.

Кримінальна справа була відкрита, але вже два роки вона перебуває у Полтавській окружній прокуратурі без жодного прогресу. Місцеві жителі звернулися до різних інстанцій, але лише Держспоживслужба дала відповідь, посилаючись на постанову Кабміну про зупинення державного нагляду в умовах воєнного стану.

Наприкінці 2023 року Рафік Маїлов почав незаконно забудовувати територію, загородивши її високим парканом. Влада знову спробувала домовитися з ним, запропонувавши або припинити діяльність, або оформити всі необхідні документи та утилізувати відходи.

Однак ситуація знову погіршилася, і запах досяг сусіднього села Буланове, розташованого за 5 кілометрів.

Жителі села Великий Тростянець / фото: скриншот Youtube
Жителі села Великий Тростянець / фото: скриншот Youtube

Поліція зафіксувала, як Маїлов знову викидав рештки тварин у лісі. За цим фактом відкрили нове кримінальне провадження. Під час розслідування оглянули територію, де знайшли останки худоби та 39 бірок, які допомагають ідентифікувати тварин. Також було взято зразки ґрунту для дослідження.

На бійні та на юридичну адресу підприємства провели обшуки, вилучили документацію для аналізу. Поки триває досудове розслідування, Маїлову заборонили вивозити відходи до лісу. Однак він залишив причіп із залишками худоби за територією ферми, де він уже три тижні стоїть на сонці, поширюючи сморід та залучаючи тварин.

За словами слідчих, дії Маїлова завдали шкоди громаді на суму понад 500 тисяч гривень. Оксана Гурцева повідомила, що місцеві жителі подали скаргу на бездіяльність влади, оскільки ніхто не вживає заходів для усунення проблеми.

Рафік Маїлов у коментарі журналістам зізнався, що не може задовольнити всіх. Він купує худобу, забиває її, охолоджує та продає м'ясо, якість якого ніхто не перевіряє.

Нагадаємо, про купанти нещадно підвищують ціни на все: мешканці змушені здавати кров, щоб вижити

Раніше ми писали про те, що у українці зможуть самостійно запастися дровами: кому дозволять рубати ліси

Крім того, Знай.ua повідомляв, до амунальники братимуть більше грошей: як зміниться тариф на вивіз сміття