У православному календарі це день вшанування пам'яті преподобної Макріни Каппадокійської, яка жила в IV столітті н.

Інші назви свята: "Указниці осені", "Макріди", "Мокрини". За народним повір'ям, Макрінін день - це вказівник осені. По погоді цього дня судили про те, якою буде осінь.

У народі цей день називали Мокрини. Якщо ж дощу не було, то це посуха, яка може знищити врожай. Тому проводили обряди, щоби викликати дощ.

Селяни за традицією ходили по гриби, прибирали овес, а польові роботи до цього часу вже закінчувалися. Але це був початок періоду літніх гроз і сильних дощів. Через сильні дощі сіно могло згнити, а якщо були тільки грози та сухо, то це могло підпалити поля. Тому часто тим часом читають молитву від пожеж у храмах.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Дощ / фото: Pinterest
Дощ / фото: Pinterest

Дощ викликали зазвичай жінки та дівчата, які народилися 19 липня. Іменинниць одягали в сині сарафани, прикрашали червоними намистами і садили біля вікна, щоб вони чекали на тих, хто повернеться з полів і принесе колоски. З цих колосків робили сніп, замотували його в білий рушник. А ввечері дівчата у сорочках водили хороводи, всередині якого іменинниця сиділа на сніпі. Її й називали Мокриною. Потім мала прийти знахарка, щоб прочитати змову. Дівчина Мокрина повинна віднести колоски до водойми та відправити їх за течією. Потім вона б'є по воді долонями і просить річку, щоб вона вмовила дощ прийти. Обряд ні в якому разі не можна бачити чоловікам, інакше на все село чекає біда.

А от якщо навпаки дощ іде, то Мокрині не можна виходити на вулицю, але можна вбиратися. Якщо вона вийде, всю землю заллє дощ.

Можна ще сьогодні провести змову, щоб у хаті водилися гроші. Одягніться в одяг із дірками в кишенях, в руки візьміть мішок із дірками, станьте під дощ і кажіть:

"Дощ, у мене порожня мошна, за душею ні гроша. Допомоги в тебе прошу, наповни мошну, щоб гроші водилися, щоб дірки зашилися".

Потім треба піти додому та зашити дірки у речах. Туди кладуть монеткою і сушать одяг. Бажано зробити це надворі під променями сонця.

Весна, дощ, фото із соцмереж
Весна, дощ, фото із соцмереж

Що не можна робити 19 липня

Не можна працювати у полі, у саду чи на городі, якщо погода зіпсувалася.

Цього дня не можна бути брудними та неохайними, ходити у несвіжому одязі, тримати будинок безладно.

Не можна різати птицю і забивати худобу в цей день, а також ловити рибу, інакше серйозно занедужаєте.

Не піднімайте із землі на вулиці втрачені речі та гроші. Є ризик перейняти на себе хвороби та проблеми минулого власника речі.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.