В Україні побільшало фальшивих банкнот. Фальшивомонетники підробляють як гривні, так і іноземну валюту, в основному долари. Про це йдеться у відповіді Нацбанку на офіційний запит "Мінфіну".

У Національному банку заявили, що за підсумками першого півріччя 2024 року на 1 мільйон справжніх купюр припадало 3,4 підробки. У 2023 році цей показник становив 2,1 купюри, а у 2022 – 2,2 купюри.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

"У квітні-травні цього року Національний банк спостерігав короткострокове зростання активності фальшивомонетників, що пояснюється певною адаптацією до реалій воєнного стану та бажанням зловмисників перевірити ефективність протидії таким випадкам", - пояснює регулятор.

Серед вилучених підроблених банкнот іноземної валюти найбільше доларів – 95%. Найпопулярніший номінал купюри серед фальшивомонетників – 100 доларів.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

Щодо гривні, то за січень-червень 2024 року 90% підробок - купюри старих випусків. Мова про 500 гривень 2006 року та 200 гривень 2007 року.

Нацбанк активно протидіє фальшивомонетникам і поступово виводить з обігу старі банкноти. Гривні нового зразка мають кращий захист, тому відсоток підробок набагато нижчий.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, як розпізнати фальшиві доларові купюри перед покупкою.

Також наш портал інформував, плями їжі та дірки: "ПриватБанк" "впарює" гроші, які не взяли б назад.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, перетрясіть ваші заначки: з 1 серпня Національний банк вилучає з обігу популярну купюру.