В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Так, з 17 липня 2024 року військовозобов'язані, які не оновили свої дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК) або не перебувають на військовому обліку, можуть отримати штраф.

В умовах воєнного часу цей штраф становитиме від 17 000 до 25 500 грн. Однак що чекає на тих, хто вирішить проігнорувати постанови ТЦК?

Відповідь на це запитання надала представниця юридичного управління Генштабу ЗСУ, підполковник юстиції Ірина Гарбуз.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За її словами, якщо громадянин не сплачує штрафу, справу можуть передати до органів державної виконавчої служби. У такому разі на майно чи рахунки боржника можуть накласти арешт.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган
Показати ще

Крім того, ігнорування постанов ТЦК може мати додаткові наслідки:

1. Обмеження права на виїзд за кордон;

2. Проблеми з отриманням адміністративних послуг;

3. Складнощі при працевлаштуванні, особливо на державну службу.

Юрист практики Безпеки бізнесу в Juscutum В'ячеслав Мироненко рекомендує не ігнорувати постанову, а ретельно вивчити її зміст та, за наявності підстав, оскаржити її законним шляхом. Експерт радить звернутися за юридичною консультацією та при отриманні повістки викликати адвоката.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Важливо пам'ятати, що всі незгодні зі штрафами мають право звернутися до суду протягом десяти днів з моменту винесення ухвали про притягнення до адміністративної відповідальності.

Штрафи не виписуватимуться автоматично. За словами прес-секретаря Міноборони Дмитра Лазуткіна, для накладення штрафу мають бути складені протоколи та винесена ухвала.

Нагадаємо, в Україні запроваджено новий сервіс: українці отримують більше можливостей.

Раніше повідомлялося, що українців мотивуватимуть мобілізуватися: обійдуться без бусиків і ТЦК.

Також, ТЦК оштрафує ухилістів і за кордоном: які суми доведеться віддати.