Цього дня церква згадує святого Антонія Римлянина. Інші назви свята: "Вихрові", "Малинник", "Горішник", "Антон", "Ісакій".

Також 3 серпня за новим церковним календарем православні віруючі згадують преподобних Ісаакія сповідника, Далмата та Фавста.

3 серпня люди чекали на появу вихорів, яких можна було розпитати про те, якою буде цього року зима.

У цей день був дивний звичай. Найсміливіші люди вирушали на перехрестя стерегти вітри. З собою брали півнячу голову та ніж. А коли з'явиться вихор, у нього встромляли ніж, щоб дізнатися якою буде зима. Але насправді йому можна було поставити будь-яке запитання. І він має відповісти, головне дослухатися.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Ще сьогодні потрібно збирати малину, вона повинна бути в цей час дуже смачна і ароматна, а ще має цілющі властивості: може вилікувати застуду, нервові захворювання та покращує серцево-судинну систему. З малини треба приготувати варення, спекти пиріг або зробити мармелад.

Вважається, що хлопчики, які з'явилися сьогодні на світ, відрізняються химерністю та відчайдушністю. А ось дівчатка будуть дуже сильними, зможуть і зупинити вихор. Новонароджених хлопчиків треба сповивати білою або блакитною тканиною, а потім перев'язати мотузкою, щоб утихомирити такі якості. А мати, перш ніж нагодувати дитину, має тричі прочитати молитву Діві Марії та попросити у неї допомоги у вихованні сина.

Постарайтеся залишити в цей день безлад у себе в будинку, навіть сміття не викидайте. А то так можна виганяти удачу та багатство.

А ще на Антонія можна зробити змову на туман, щоб відбулося задумане. Вранці треба вийти на пагорб із туманом із не зав'язаним волоссям і без пояса. Туман ловіть руками та примовляйте:

"Туман, ти всюди буваєш, всі таємниці знаєш. І про мою дізнався. Прошу тебе, щоб мені допомагав її зробити, скоріше зробити. Небом молю, землею заклинаю. Амінь".

Потім йдіть додому, випийте три ковтки святої води, змініть одяг, а ті речі сховайте під подушку і проспіть на ній ніч. Вранці вже можна носити ритуальний одяг.

Подушка. Фото: скрін youtube
Подушка. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 3 серпня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у прохачому. Тим, хто дотримується Успенського посту, не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

По народній прикметі 3 серпня не можна лінуватися - якщо проведеш день, лежачи, то незабаром зляжеш. Головна заборона дня - не варто починати прибирання та виносити сміття. Вважається, що тоді залишишся із "чистим" гаманцем.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.