У народі в цей день вшановується пам'ять святого мученика.

Також 11 серпня за новим церковним календарем православні віруючі згадують преподобномучеників Феодора та Василя Києво-Печерських та преподобного Феодора, князя Острозького, Києво-Печерського.

Інші назви свята: "Євпл", "Кози", "Василь", "Василь день".

У народі говорили, що Василь "вівцям шерсть дає зимову". Вірили також, що в ніч на мученика Євпла на могилах ходять різні привиди: чути свист, завивання, пісні і бігає білий кінь.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Раніше це був страшний день. За забобонами саме сьогодні з'являються вогні на болотах. Їх вважають душами потопельників та тих, хто помер насильницькою смертю. Якщо у вашій сім'ї був хтось, хто підходить за описом, краще сьогодні їх згадати. А якщо побачите вогники, не йдіть за ними.

На болотах та цвинтарях чули дивні пісні, іржання коня та свист. Вірили, що це вірний білий кінь Євпатія та його товариші шукають хазяїна. Краще їх не чіпати, а також нікого не ховати, а то можна в могилі побачити воїнів, що ширяють душі. Також небажано пити алкоголь, померлі родичі та покарати можуть.

Можете сьогодні вже купити нитки для в'язання, бо на Русі заведено було стригти сьогодні овець. Не багато хто зараз має вівці, тому є інший зв'язок. Крім того, що так баранці встигнуть наростити свою шерсть до зими і не мерзнути ще раз, люди встигали зробити з їхньої вовни пряжу і потім зв'язати досить зимових речей.

А жінкам треба вичісувати сьогодні котів та собак. З їхньої вовни можна не тільки зв'язати теплий одяг (пояси від болю та холоду), а й зробити талісмани та обереги. Завдяки деяким можна було навіть посварити коханців. Беруть шматок собаче і шматок котячої вовни, поділяють на дві половинки. Одну підкидають коханці під поріг будинку, а другу – зраднику. Головне, щоб вони обов'язково наступили на ці частини кульки. Незабаром любовного зв'язку приходив кінець.

Є кілька цікавих повір'їв цього дня. Якщо ви багато сміятиметеся, то веселитиметеся ще тиждень. А якщо кіт замуркотів побачивши гостя, то чекайте від нього (гостя) приємних новин або подарунок.

Проводять цього дня обряд і для того, щоб розбагатіти. Треба постригти вівцю, а під час стрижки, дивитися на клапті вовни і говорити: "Шерсть вівці зійшла, не підрахувати. Так нехай і я своїм грошам рахунки не знатиму. Ключ. Замок. Мова". Один клаптик вовни сховайте в місце, де зберігаєте заощадження.

Вівці, фото Shutterstock
Вівці, фото Shutterstock

Що не можна робити 11 серпня

11 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я і лайки, пліток, наклепу, заздрощів і жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти у допомоги та милостині тому, хто просить.

Народні прикмети забороняють сьогодні вживати алкоголь - вважається, що можуть з'явитися покійні родичі та покарати пияцтва. У народі у цей день також суворо заборонено ходити на болота та цвинтарі, щоб не потрапити в портал між світами, а зустріч із білим конем - погана прикмета, яка обіцяє нещастя та похорон у родині.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.