Цього дня православна церква відзначає Перенесення з Єдеси до Константинополя Нерукотвореного Образу (Убруса) Господа Ісуса Христа.

Інші назви свята: "Хлібний Спас", "Горіховий Спас", "Горіхівник", "Спас на полотнах", "Спас на полотні".

Цього дня випікали хліб із зерна нового врожаю. Також було прийнято торгувати полотнами та полотнами.

На Спаса обов'язково треба піти до церкви на службу. Щоб освятити обов'язково беруть горіхи, але можна взяти горіховий хліб або будь-яку іншу горіхову випічку, настоянку на горіхах або асорті різних горішків з медом. Оскільки закінчується Успенський піст, то вже можна їсти і рибу, і м'ясо, і молочні продукти. Можете і все це поставити на святковий стіл.

Популярні новини зараз
1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Українцям радять берегти серця та голови: магнітні бурі накриють у вересні "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Гроші, про які не просили: ПриватБанк нав’язує українцям кредитні кошти
Показати ще

Раніше дуже важливою традицією був похід старшої жінки у сім'ї за горіхами. Вважалося, що скільки вона зібрала, стільки повинен зібрати кожен член сім'ї протягом тижня, не менше. Перший урожай святять у храмі, бо вірять, що він цілющий – може допомогти від болю в грудях та проблем із травленням. Навіть шкаралупу не викидають, а роблять настоянки. З ліщини навіть роблять бані віники, які теж можуть допомогти від багатьох хвороб.

З пшеничних колосків, які зібрали до Хлібного Спасу, роблять обереги та талісмани, їх теж треба віднести до храму. До них додають лаванду, сухофрукти, гілочки калини. Потрібно зберігати їх у дитячій кімнаті, бо є повір'я, що такий оберіг захистить від псування та поганих снів.

Є речі, які сьогодні обов'язково потрібно зробити:

  • Якщо ви побачите у дворі горіхові гілочки там, де немає дерева, то, можливо, навели псування. Зберіть їх та киньте у проточну воду, але не можна чіпати їх голими руками.
  • Якщо ви торгуєте, то покладіть перший прибуток цього дня на затишне місце. Це допоможе весь рік жити у достатку.
  • Купуйте сорочку з натуральної тканини і цілий рік у вашій родині не буде скандалів та сварок.
  • Вмийтеся водою з колодязя і витріть білим рушником обличчя, це допоможе зберегти привабливість і молодість.
  • Спробуйте всі страви на святковому столі, тож ви залучите удачу.
  • А якщо на Спаса на полотні оббризкали водою – це до успіху, якщо ж пролили на себе самі – принесе прибуток, а якщо впали в річку – позбавтеся хвороби.

Що не можна робити 16 серпня

16 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти лайки, агресії, пліток, наклепу, заздрощів і жадібності, помсти, розпачу. Заборонено ображати будь-кого, не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Заборони на роботу в цей день немає - навпаки, на Горіховий Спас не можна лінуватися, оскільки це час збирання врожаю та пора заготівель.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.