Вчені припускають, що в найближчі місяці можуть знову виникнути подібні атмосферні явища через зростання активності Сонця. Три місяці тому Земля пережила найпотужнішу геомагнітну бурю за останні 20 років, яка значно змінила атмосферу планети.

Під час цієї бурі, що сталася 10 і 11 травня, Земля зазнала впливу потужних корональних викидів маси з Сонця. Це призвело до появи великої спіральної структури в атмосфері і повного знищення іоносфери на середніх широтах.

Людство на планеті Земля / фото: Pixabay
Людство на планеті Земля / фото: Pixabay

Вчені використовували дані з супутника NASA GOLD і виявили, що буря викликала значні зміни в атмосфері. Заряджені частинки, які потрапили на Землю, нагріли атмосферу біля полюсів, що спричинило переміщення повітря до екватора. Це призвело до утворення гігантського атмосферного вихору, схожого на ураган.

Також були вивчені зміни в іоносфері. Виявилося, що екваторіальна іонізаційна аномалія, яка зазвичай знаходиться біля екватора, перемістилася на південь і злилася з південним полярним сяйвом біля Південної Америки. Це спричинило повне зникнення іоносфери на середніх широтах, що вчені спостерігали вперше.

Популярні новини зараз
Довелося покохати тещу: українець одружився на мамі жінки, аби втекти закордон Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще

Земля
Земля

Вчені продовжують дослідження, щоб зрозуміти, чи це явище унікальне або чи подібні зміни могли відбуватися і раніше, просто їх не вдалося зафіксувати. Вони також очікують, що в майбутньому можуть знову виникнути потужні геомагнітні бурі, якщо Сонце продовжить свою активність.

Нагадаємо, Одеса може піти під воду: як скоро катастрофа дістанеться і нас

Раніше ми писали про те, що симулятор рієлтора інопланетян стартує у Steam зі знижкою: не проґавте шанс

Крім того, Знай.ua повідомляв, телескоп не потрібний: як зробити по-справжньому чіткі кадри зоряного неба на смартфон