Енергетичні компанії у п'яти областях України (Житомирській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій та Херсонській) вже другий рік поспіль стикаються із серйозними проблемами через те, що державний регулятор не дає їм нормальних тарифів.
Це означає, що вони не можуть покрити свої витрати, що загрожує стабільному електропостачанню сотень тисяч людей та підприємств

Проблеми почалися після того, розповідає Апостроф, як на власників цих компаній РНБО наклала санкції. Наразі ситуація стала ще складнішою через судові розгляди: Мін'юст подав позов, а акціонери компаній подали зустрічний позов, оскаржуючи санкції.

Відключення електроенергії, лічильник / фото: АТ "Херсонобленерго"
Відключення електроенергії, лічильник / фото: АТ "Херсонобленерго"

Більше року вони не можуть отримати відповіді на запитання, а справа дійшла міжнародних судів.

Поки що суди не винесли жодних рішень, які б обмежували діяльність цих компаній, але НКРЕКУ (Нацкомісія з питань регулювання енергетики) вирішила скористатися невизначеністю та занизила тарифи для цих обленерго.

В результаті компанії не можуть покрити свої витрати, накопичують борги і стикаються з фінансовим глухим кутом. Вони не можуть нормально працювати, платити зарплати, купувати матеріали та підтримувати мережі.

Популярні новини зараз
Кому з пенсіонерів виплатять щонайменше 8000 грн Пенсіонерам збільшать виплати майже на 900 гривень Газ та світло: які будуть нові тарифи з 1 жовтня Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології
Показати ще

фото Getty Images
енергетика, АЕС // фото Getty Images

НКРЕКУ при цьому ще й штрафує ці компанії за те, що вони не можуть повністю сплатити за послуги «Укренерго», хоча самі ж встановили такі низькі тарифи, що це стало неможливим.

Якщо нічого не змінити, це може призвести до відключення електрики в п'яти областях, включаючи критично важливі об'єкти. Це загрожує соціальній стабільності та безпеці країни.

Хоча все це схоже на сплановану кампанію, питання залишаються: в чиїх інтересах? Яка кінцева ціль? Відповіді на ці питання можуть бути страшними та загрожувати національній безпеці України.

Нагадаємо, без світла по 16-20 годин: українці можуть опинитися у важких умовах

Раніше ми писали про те, що в вас обманює не обленерго, а лічильник: звідки можуть братися зайві кіловати

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українців безкоштовно замінять електролічильники і дадуть шанс зекономити на платіжках.