Деякі громадяни України можуть зіткнутися з питанням: чи можна ігнорувати першу повістку від територіального центру комплектування, якщо вони вже оновили свої персональні дані? Це питання особливо актуальне у світлі останніх законодавчих змін та вимог щодо мобілізації.

Варто зазначити, що зазвичай громадяни отримують повістки саме для оновлення своїх військово-облікових даних. Проте навіть ті, хто вже виконав цю вимогу, можуть знову отримати виклик від ТЦК. Адвокат Роман Сімутін пояснює, що військовозобов’язані, які оновили свої дані до 16 липня 2024 року і не мають підстав для відстрочки від мобілізації або бронювання, можуть отримати повістку для проходження військово-лікарської комісії.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Згідно зі словами адвоката, першими повістки отримають ті військовозобовʼязані, які:

Під час уточнення персональних даних, громадянин добровільно надає ТЦК свою актуальну адресу. Це означає, що повістка для проходження медогляду може бути відправлена саме за цією адресою. У разі отримання повістки про виклик до ТЦК, громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначене місце та час.

Що буде, якщо ігнорувати повістку?

Згідно з пунктом 41 постанови Кабміну № 560, належним підтвердженням оповіщення про виклик до ТЦК вважається день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою її місця проживання. Це означає, що навіть якщо особа не отримала повістку особисто, але не була вдома під час доставки, повістка вважається врученою належним чином.

Важливо розуміти, що за неявку до ТЦК передбачена адміністративна відповідальність відповідно до частини 2 статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Тож, ігнорування першої повістки може призвести до серйозних юридичних наслідків.

Нагадаємо, водія мобілізували прямо з туалета: автобус з дітьми залишився посеред дороги

Раніше ми розповідали, про нові правила мобілізації: хто зможе отримати відстрочку

Також, кордон відкриють, але не для всіх: кого з українців випустять з країни у вересні