Вчені виявили тривожну тенденцію: пацієнти з колоректальним раком (КРР), які проживають у сільській місцевості, мають значно гірші шанси на виживання, ніж жителі міст.
Ця проблема, як виявилося, пов'язана з багатьма факторами, зокрема економічними та географічними, і має серйозні наслідки для здоров'я сільського населення.

Дослідження показало, що місце проживання впливає на виживаність пацієнтів з КРР. Аналіз даних понад 58 тисяч пацієнтів показав, що п'ятирічне виживання у тих, хто живе в небідних районах, становить 72%, тоді як у з бідних районів — лише 67%.

Село / фото: Сільський ревізор Мельники
Село / фото: Сільський ревізор Мельники

Серед молодих пацієнтів віком 20-29 років виживаність у бідних сільських районах становить лише 64%, що значно нижче, ніж у містах. Проживання в сільській місцевості збільшує ризик смерті від колоректального раку в 1,1-1,4 раза порівняно з міськими жителями, а додавання фактора бідності підвищує цей ризик до 1,1-1,5 раза.

Дослідники зазначають, що відсутність своєчасної діагностики, обмежений доступ до медичних послуг і низька якість лікування в селах негативно впливають на результати лікування.

Медик. Фото: скрін youtube
Медик. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Готуємо каністри: в Україні очікується різке зниження цін на бензин та солярку Пенсіонерам збільшать виплати майже на 900 гривень Місячне затемнення 18 вересня та кохання: для яких знаків Зодіаку цей день принесе шанс на яскраві почуття І ви це їсте: українців шокували відео про те, як насправді роблять шинку
Показати ще

Молоді люди у віці 30-39 років із бідних сільських районів мають найвищий коефіцієнт небезпеки — 1,51. Науковці закликають до покращення доступу до онкологічної допомоги в сільських і бідних районах, зокрема через підвищення якості медичних послуг, програми профілактики та раннього виявлення раку.

Нагадаємо, як не перетворити зубну щітку на розсадник бактерій: поради від стоматолога

Раніше ми писали про те, що слідкуйте за тим, що потрапляє до вашого рота: один маленький продукт змусить вас схуднути назавжди

Крім того, Знай.ua повідомляв, може призвести до проблем у інтимному житті: які препарати поставлять хрест на лібідо