Харківський ОТЦК та СП нагадав сім'ям військовослужбовців жінок та чоловіків у ЗСУ важливі дані, які корисно мати на випадок, якщо зв'язок із близьким втрачено.

Ось список інформації, яка може стати в нагоді:

  1. ПІБ (прізвище, ім'я, по батькові).
  2. Дата народження.
  3. Копія паспорту.
  4. Контактні дані військової частини та ТЦК (територіального центру комплектування та соціального захисту), звідки було мобілізовано Захисника.
  5. Назва та номер військової частини або підрозділу.
  6. Посада, звання та військова спеціальність (якщо відомі).
  7. Особистий номер (ІСН), номер військового квитка або жетону (скан-копія).
  8. Контакти товаришів по службі та командирів.
  9. Телефон гарячої лінії частини, бригади або угруповання.

Ці дані допоможуть у критичній ситуації. Також важливо заздалегідь домовитися з рідною людиною про те, щоб він (вона) систематично інформував/ла вас про своє місцезнаходження та періоди, коли може бути недоступний/на.

ЗСУ
ЗСУ

Що робити, якщо зв'язок із близьким втрачено

  1. Не панікувати одразу. Можливі причини можуть бути простими як відсутність мобільного покриття або розряджений телефон.
  2. Перевірте обставини. Спробуйте зв'язатися з колегами по службі, командиром або командиром частини.
  3. Уточнюйте інформацію. Якщо вам повідомили, що ваш слін сім'ї на бойовому завданні та його статус не визначено, повторно звертайтеся через 2 дні, щоб отримати оновлення.

Якщо близький зник безвісти за особливих обставин

Військовослужбовці вважаються зниклими безвісти, якщо:

Популярні новини зараз
Місячне затемнення 18 вересня та кохання: для яких знаків Зодіаку цей день принесе шанс на яскраві почуття Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Пенсіонерів попередили про штрафи: заплатити доведеться майже 12 000 грн Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще
  1. Відсутні точні дані щодо долі. Наприклад, після виконання бойового завдання немає інформації, чи повернулися вони, чи потрапили в полон.
  2. Є припущення про полон або загибель. Якщо товариші по службі припускають, що людина могла потрапити в полон або загинула, але немає підтверджень.

Якщо ваш близький зник безвісти внаслідок збройного конфлікту чи воєнних дій, він має особливий статус та права, визначені законом. Близькі родичі мають право на достовірну інформацію про місце знаходження зниклого, обставини його загибелі (якщо це сталося) та місце поховання (якщо відомо).

ЗСУ
ЗСУ

Дії при втраті зв'язку

  • Якщо зв'язок втрачено більш ніж на 3 дні, одразу зв'яжіться з військовою частиною, використовуючи гарячу лінію, безпосереднього командира або командира частини.
  • Збережіть номер телефону, з якого востаннє виходив на зв'язок ваш близький.
  • Дізнайтеся подробиці про останнє місце перебування та обставини, після яких зв'язок був втрачений. По можливості фіксуйте координати місця події.

Контакт із місцевою владою

  • Зв'яжіться з районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, звідки мобілізували ваш близький. Перевірте наявність повідомлень про його статус.
  • Також можна звернутися до місцевих органів Національної поліції, СБУ, ДСНС та інших установ.

Воїни ЗСУ. Фото: скрін youtube
Воїни ЗСУ. Фото: скрін youtube

Небезпека розміщення інформації в соцмережах

Будьте обережні з публікацією у соціальних мережах. Фото та дані зниклих або полонених можуть нашкодити їх безпеці та ускладнити процес обміну.

Публікація інформації може привернути увагу ворога та ускладнити повернення людини додому. Особливо небезпечно розміщувати подробиці про його службу, політичні погляди, склад сім'ї та інших особистих даних.

Якщо ваш близький потрапив у полон або зник безвісти, зверніться за допомогою до регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Нагадаємо, У СУ посилюються за межами України: Генштаб готує нові підрозділи на полігонах Європи

Раніше ми писали про те, що після походу в ТЦК не звільняють: як зберегти робоче місце та зарплату

Крім того, Знай.ua повідомляв, коли чекати демобілізацію? Міноборони пояснило, від чого все залежить