Реклама з екранів телевізорів і поради друзів спонукають багатьох спробувати покататися на ковзанах. Починати займатися цим видом спорту дорослій людині ніколи не пізно. І песимістичні міркування, наприклад: "Якщо мені за 30 років, я вже не навчуся кататися на ковзанах", є в корені помилковими. Дане заняття не вимагає особливих навичок і тільки здається складним.

Але перші кроки на ковзанці можуть стати серйозним випробуванням для тіла, адже новачкові досить складно уникнути падінь. Проявивши трохи сили волі і терпіння, після декількох відвідувань ковзанки ви освоїте базові прийоми і почнете отримувати масу задоволення від цього заняття.

За допомогою навчання катанню на ковзанах можна не тільки скинути кілька зайвих кілограмів і отримати гарну фігуру, але і підвищить настрій і впевненість в собі. Катання на ковзанах — це не розвага і можливість добре провести час дітям і дорослим, а й чудова додаткова тренування. Під час рухів працюють м'язи литок, стегон, сідниць і живота. Поліпшується також координація і рівновагу. Варто додати, що цей вид спорту безпечний для суглобів, оскільки відсутні стрибки з навантаженням, як у випадку з бігом.

Якщо ви стурбовані тим, що катання на ковзанах може стати для вас проблемою, обов'язково прочитайте наші поради. Вони допоможуть вам відчути себе впевненіше при перших кроках на льоду.

Чому варто навчитися кататися на ковзанах?

Перш ніж ви дізнаєтеся, як найкраще почати навчання катанню на ковзанах, ознайомтеся з перевагами цього заняття (ви будете здивовані!):

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

  • Це відмінне тренування для ніг. Під час рухів інтенсивно працюють м'язи сідниць, стегон і литок. Щоб переконатися в цьому, подивіться на ноги професійних фігуристів і фігуристок.
  • Це спорт, безпечний для суглобів і кісток. Причина тому — безперервне плавний рух по крижаному покриві. Якщо ви відчуваєте дискомфорт в області колінних суглобів, наприклад, через частого бігу підтюпцем, додайте в свій спортивний графік катання на ковзанах.
  • Цей вид спорту розслабляє, насичує киснем кров і покращує настрій. Це не тільки чудове заняття, але і велика розвага.
  • Ноги — не єдина частина, яка тренується під час катання. М'язи живота теж виконують свою роботу. Крім того, катання на ковзанах задіє плечі. В результаті формується правильна постава.
  • Ковзани — то, що вам потрібно, якщо ви хочете швидко і приємно втрачати калорії.

Спочатку все ковзають на Котка, тому не варто тримати в голові думка: "Хочу навчитися кататися на ковзанах, але боюся розсмішити людей". Ви не навчитеся кататися на ковзанах, якщо боїтеся бути смішним.

Очевидно, що для того, щоб відчути позитивні результати катання, потрібно регулярно відвідувати ковзанку. Почніть з 1-2 відвідувань в тиждень, і ви швидко помітите, як катання впливає на ваш розум і тіло.

Купити ковзани або взяти напрокат?

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото-Реxels

Якщо ви плануєте свій перший досвід катання, можливо, ви не захочете відразу купувати спорядження. Адже хто знає — може, вам цей вид спорту абсолютно не сподобається. У цьому є певний сенс.

Однак у орендованих ковзанів є великий недолік — вони підлаштовуються під ногу користувача. Прокатні ковзани можуть сильно зношуватися через те, що їм доводиться пристосовуватися до ніг безлічі різних людей. А деякі люди можуть і зовсім неправильно ними користуватися.

Таким чином, крім гігієнічних міркувань, орендоване спорядження може бути просто незручним — в одних місцях занадто тісним, в інших — занадто вільним. Садна, натоптиші і відсутність контролю над ковзанами — це останнє, що вам потрібно, коли ви зберетеся вперше встати на лід. Тому покупка — все-таки найрозумніше рішення, тим більше, що ковзани вважаються не дуже дорогим спорядженням.

Види ковзанів: які краще вибрати для початку занять?

В основному ковзани діляться на три різновиди: фігурні, хокейні та льодові. Останні призначені для професіоналів, а любителям рекомендуються ковзани для фігурного катання або хокейні (в залежності від того, який тип катання вам цікавий).

Якщо ви в кінцевому підсумку хочете крутити піруети і здивувати друзів новими прийомами, фігурні ковзани безумовно підходять для цього найкраще.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Це також хороший вибір для людей, які вже освоїли основи катання і відчувають себе досить впевнено, а тепер хотіли б поліпшити свою техніку і навчиться новому. Однак з фігурними ковзанами можуть бути проблеми у новачків — короткий ряд зубів на передній частині леза може утруднити навчання катанню з нуля. Так що, якщо ви перебуваєте в самому початку шляху освоєння цього виду спорту, вибирайте хокейні ковзани.

Але деякі фігурні ковзани можуть виглядати як хокейні (наприклад, бути досить масивними і мати пластмасові деталі). Основна відмінність між ними — полози — у фігурних ковзанів вони довгі і досить широкі, а також закінчуються спереду зазублинами. У хокейних ковзанів рама коротше і ширше, немає зубців, але форма злегка закруглена. В результаті вони трохи менш стійкі, але більш маневрені.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Ковзани також діляться за типом кріплення. Є ковзани з пряжками, а є зі шнурками. Останні краще прилягають до ноги. Крім того, зношений шнурок можна легко замінити на новий. У випадку з пряжками набагато менше місця для маневру, і будь-які дефекти важче виправити.

Якщо ви сумніваєтеся, чи купувати пластикові або шкіряні ковзани, фахівці настійно рекомендують останні. Пластикова взуття настільки жорстка, що стає проблематично зробити навіть "Ялинку", не кажучи про якихось складних елементах.

Шкіра ж добре прилягає до ноги, забезпечуючи максимальну стійкість. Крім того, для виготовлення жорстких черевик часто використовується потрійний шар шкіри.

Однак слід враховувати, що пластикові ковзани або моделі з інших штучних матеріалів будуть дешевше, ніж ті, що зроблені з натуральної шкіри.

При виборі ковзанів керуйтеся простим правилом: якщо вам комфортно в обраній взуття, значить, вона вам підходить.

Купивши ковзани, не забувайте регулярно їх заточувати. Полози слід заточувати через кожні 8-10 годин катання. Тому, якщо ви катаєтеся тільки в розважальних цілях, зможете заточувати полози приблизно раз в 1-2 місяці. Якщо ви тренуєтеся багато і регулярно, вам потрібно робити це раз на тиждень. Також не забувайте очищати ковзани від льоду і сушити їх після катання.

Що надіти на каток?

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Збираючись на каток, потрібно пам'ятати про правильну екіпіровці — обов'язково знадобиться тепла, при бажанні спортивна, одяг (штани або штани). Пам'ятайте також про верхньому одязі — деякі навіть одягаються в кожух. Але оскільки ковзани — трудомістка штука, щільна зимова річ буде зайвою.

Варто подумати про те, щоб взяти з собою наколінники, оскільки у початківців є ризик випробувати більш-менш хворобливі падіння.

Також важливо вміти правильно і красиво зав'язувати шнурки, адже шнурівка ковзанів є значущою складовою комфортного перебування в черевику вашої ноги. Черевик шнурується поступово знизу вгору. Крім того, шнурувати ковзани необхідно щільно, щоб щиколотка не провисала.

Вибір між повсякденним одягом і чим-небудь спортивним залежить від того, наскільки ви просунуті в справі їзди на ковзанах. Початківці можуть вийти на лід в джинсах і куртках, але в міру того, як Ваші рухи стануть більш швидкими, такий одяг може стати проблемою. Катання на ковзанах-це динамічне заняття, тому ви можете легко спітніти. Крім того, повсякденний одяг може обмежувати рухи і позбавляти задоволення від катання.

Досвідчені фігуристи вимогливі у виборі одягу - вони носять зручну, облягаючий одяг, що не перешкоджає енергійним рухам. Відмінно підійдуть легінси хорошої якості, толстовка, Термобілизна. Кожен відвідувач ковзанки повинен бути забезпечений чимось, що захищає вуха від холоду — досить тонкої шапки або пов'язки на голову. Знадобляться також рукавички (наприклад, призначені для бігунів), а також товсті шкарпетки, щоб не натерти ноги.

Вчимося кататися на ковзанах — старт!

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото-Реxels

Спочатку даний вид спорту може здатися серйозним випробуванням, але після виконання основних прийомів ви відчуєте масу задоволення.

Спочатку краще схопитися за перила, і повільно спробуєте ковзати ногами по льоду. Далі постарайтеся відпустити перила, зберігши рівновагу, і, якщо можете, зробіть кілька присідань, щоб поліпшити координацію.

Що робити, якщо ви мрієте про фігурне катання, але боязнь сцени паралізує вас? Найбільше вам допоможе підтримка іншої людини. Звичайно, найкраще підійде рада професійного інструктора, але не кожен може дозволити собі приватні уроки. Попросивши допомогти кого-небудь з ваших друзів! Люди, які катаються на ковзанах не перший рік, буде цінним підмогою на старті. У будь-який момент вони може схопити вас за руку і виправити помилки.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото-Реxels

Очевидно, що спочатку ви не зможете рухатися швидко і ефективно. Однак з часом ваші рухи стануть більш плавними, і ви зможете дозволити собі більш динамічну поїздку. При перших відвідинах ковзанки уникайте його центру (зазвичай там тренуються більш досвідчені фігуристи).

Зберігайте правильну поставу

Сенс катання на ковзанах — навчитися зберігати рівновагу і приймати правильну поставу, без якої неможливо безпечно пересуватися по льоду.

Перший вихід на каток часто закінчується проблемами з утриманням рівноваги. Якщо ви з самого початку виробите правильні звички, ви навчитеся кататися на ковзанах набагато ефективніше. Рухайтеся, злегка зігнувши коліна, і не відводите стегна занадто далеко в сторони. Стопи слід розставляти один від одного, але не більше ніж на ширині плечей. Невеликий нахил вперед допоможе вам зберегти рівновагу тіла. Також важливо положення голови: далеко вперед не дивіться, але і не опускайте очі. Постарайтеся охопити поглядом кілька найближчих метрів.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото-Реxels

Правила безпечного падіння

Іноді навіть спроба загальмувати не спрацьовує — відчуваєш, що втрачаєш рівновагу і скоро впадеш.

Голова, лікті, куприк і коліна найбільш уразливі для травм. Коли ми відчуваємо, що вийшли з рівноваги, ми повинні захищати ці частини тіла.

Щоб безпечно впасти на лід, злегка зігніть ноги в колінах, нахиліться в сторону і по можливості виставте руки вперед. Це вбереже вас від хворобливих травм. Опинившись на льоду, стисніть кулаки. І вставайте якомога швидше, щоб не наражати на небезпеку інших відвідувачів ковзанки.

Перехід на новий рівень: освоєння різних технік

Навчившись основам катання на ковзанах, варто рухатися далі і вивчати різні прийоми. Плавні повороти, швидке гальмування або рух заднім ходом зроблять перебування на ковзанці ще більш приємним.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Плавні повороти, тобто рух по колу

За традицією ми катаємося на льоду по колу, причому проти годинникової стрілки. Це в основному пов'язано з безпекою. Складно уявити, як би це виглядало, якби всі їхали так, як хочуть.

Тому важливо навчитися їздити по колу, а поворот робити найчастіше вліво.

Почніть з правильного розташування ковзанів — вони повинні стояти паралельно і близько один до одного. Нахиліть корпус вліво і перенесіть вагу на ліву ногу, яка встане на лід зовнішньою стороною леза. Правою відштовхніться від льоду і випрямити її назад. Потім знову підтягніть її, поставте на лід і знову відштовхніться. Цей спосіб називається" самокат", оскільки нагадує руху при їзді на самокаті.

Більш поширеним способом є"перехресний хід". Початкова позиція та ж — нахиляєте корпус вліво і штовхаєтеся правою ногою. Але через секунду-другу права нога повинна бути перенесена вперед і поставлена перед лівою — відбувається як би перехрещення ніг. Якусь мить ви ковзаєте на двох ногах, а потім виносите ліву ногу вперед, ставите її на лід і знову штовхаєтеся правою. Так, у вас ліва нога найчастіше опорна, а права — поштовховий.

Вчимося гальмувати на льоду

Іноді на льоду доведеться пригальмувати — це можна зробити, спонтанно скинувши швидкість, але в екстрених ситуаціях потрібно швидко реагувати. Швидке гальмування — це базовий навик, що гарантує безпеку на льоду. Не забувайте, що, незважаючи на свої сильні сторони, цей вид спорту може бути небезпечним, особливо якщо вам доведеться врізатися в іншого відвідувача.

Легше гальмувати на ковзанці допоможуть наступні прийоми:

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото-Реxels

  • Перестаньте відштовхуватися і сповільніть швидкість. При цій техніці потрібно просто котитися вперед, тримаючи ноги паралельно. Сила тертя буде збільшуватися, що сприятиме повній зупинці.
  • Домогтися плавного гальмування дозволить також техніка чергування руху: шкарпетки разом, п'яти нарізно, шкарпетки нарізно, п'яти разом.
  • Зігніть одну ногу в коліні, а іншу висуньте вперед, щоб задник коника торкався до поверхні льоду. Завдяки цьому швидкість швидко знижується, що призводить до зупинки.
  • Недосвідчені хокеїсти вчаться гальмувати боком, адже цей спосіб дуже зручний під час гри. Для цього на великій швидкості ноги ставлять на ширину 30-40 см і розгортаються перпендикулярно лінії руху.

Катання на ковзанах задом наперед

Щоб покататися на льоду заднім ходом, здійснюйте випади з боку в бік:

  • Розставте ноги на ширину плечей і трохи зігніть в колінах, при цьому зближуйте коліна, але не впирайте один в одного.
  • Перенесіть вагу на ліву ногу, а правою відштовхніться від льоду, щоб їхати назад.
  • Проїхавши секунду, опустіть праву ногу на лід, плавно повертайте стопи приблизно на 90 градусів. Переносите вагу тіла на праву ногу і відштовхуйтеся лівою ногою, таким чином, змінюючи напрямок.

Фото

Пропонуємо вашій увазі красиві картинки з професійними фігуристами, які надихнуть вас встати на лід.

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Як навчитися кататися на ковзанах
Як навчитися кататися на ковзанах, фото з Facebook

Відео

Навчитися кататися на ковзанах допоможуть також відеоуроки.