Виявляти небезпечне захворювання на початковому етапі значно краще, ніж коли хвороба прогресувала і завдала часто незворотної шкоди організму.

Читайте Знай в Google News!

Про здоровий підхід у планових перевірках здоров’я та скринінгах на своїй фейсбук-сторінці написала колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Це твердження стосується всіх хвороб, утім, найбільш критичне для раку. Дуже часто трапляються ситуації, коли рак виявляють на пізніх стадіях, коли шансів на успішне лікування та одужання залишається менше. Саме тому знання своїх ризиків та вчасне проходження скринінгу відіграє життєво важливу роль.", - пояснила вона. Уляна Супрун

Уляна Супрун, фото: кадр з відео
Уляна Супрун, фото: кадр з відео

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики
Показати ще
Як зазначила Супрун, за даними ВООЗ, найбільше діагностують рак легень (понад 2 млн), рак грудей (понад 2 млн), колоректальний рак (1,8 мільйона), рак простати (1,28 мільйона), рак шкіри (трохи більше ніж 1 млн випадків) та рак шлунку (приблизно 1 млн). Відповідно найбільше помирають внаслідок раку легень, колоректального раку, раку печінки та грудей. В Україні структура захворюваності на рак та смертність від нього приблизно така ж.

"Чому так багато говорять про скринінг? Бо це один з методів раннього виявлення хвороби, і передусім означає рутинне проходження обстеження, коли симптомів НЕМАЄ. Є різні фактори, які впливають на вік і способи проходження скринінгу, це також залежить від статі та наявності факторів ризику.", - пояснила Супрун. Уляна Супрун

Який скринінг на рак варто робити та коли?

Рак легень
Флюорографія і рентген мають низьку чутливість і не дуже підходять для скринінгу легень на рак. Зараз стандартом скринінгу вважається низькодозова комп’ютерна томографія. Людям у віці від 50 до 80 років (раніше його рекомендували з 55 років), які мають 20-річну історію куріння (близько пачки сигарет на день) і продовжують курити або покинули куріння протягом останніх 15 років.
Скринінг слід припинити, якщо людина вже не курить протягом 15 років або ж у людини виникає проблема зі здоров’ям, яка істотно обмежує тривалість життя або здатність виконувати медичні втручання для лікування раку.
Рак грудей
Мамографія — золотий стандарт для виявлення раку грудей. Якщо є проблема, виявлена після огляду чи самодіагностики, лікар спочатку порадить пройти саме мамографію. Після цього, якщо буде потреба в додатковому дослідженні, лікар може направити на УЗД чи МРТ.
Рекомендація US Preventive Services Task Force така: не варто робити мамографію раніше ніж 50 років. Рішення робити його до 50 має базуватися на індивідуальному ризику жінку, який краще визначати разом з лікарем. Тож мамографію рекомендовано робити один раз на два роки у віці 50-74 роки. Щодо віку за 75 — наразі бракує доказів щодо ризиків і переваг мамографії у такому віці.
Колоректальний рак
Колоноскопія, аналіз калу на приховану кров, ДНК-тест калу (для пошуку змін ДНК в клітинах, які можуть свідчити про наявність раку чи передраковий стан), КТ колонографія. Починаючи з 50 років до 75 років. Щодо людей старшого віку (від 75 років й пізніше), рішення робити скринінг має бути індивідуальним.
Водночас люди, які мають високі ризики мати такий рак, повинні проходити скринінг починаючи з 45 років. Це рекомендація American Cancer Society. Високі ризики включають особисту історію хвороби на цей вид раку чи певні типи поліпів, сімейна історія хвороби, попередня хвороба на запальні хвороби кишківника (виразковий коліт або хвороба Крона), попереднє лікування раку, яке передбачало променеву терапію в області живота чи тазу.
Рак простати
Найбільш поширений метод скринінгу для виявлення цього раку — аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген). Якщо результат показує, що рівень ПСА підвищений в крові, далі рекомендують робити біопсію. Або ж МРТ, а потім біопсію.
Проблема цього скринінгу, що ПСА може показувати хибнопозитивний результат, і вести до надмірної діагностики та лікування. Рекомендації стосується чоловіків віком від 55 до 69 років. Старшим за 70 років робити ПСА як скринінг не рекомендовано.
Рак шийки матки
Для скринінгу раку шийки матки найчастіше використовують ПАП-тест. Його перевага в тому, що він допомагає визначити зміни в організмі, які за відсутності лікування можуть призвести до раку.
Жінкам у віці від 21 до 29 років ПАП-тест рекомендовано щонайменше кожні три роки. Жінкам у віці від 30 до 65 років ПАП-тест треба продовжувати робити з таким самим інтервалом, а також додати до цього тест на вірус папіломи людини — кожні 5 років. Жінкам за 65 років робити скринінг не рекомендовано за умови, якщо вони робили регулярно тести до цього та не мають факторів ризику.
За наявності факторів ризику, ПАП-тест рекомендовано робити раз на рік. Фактори ризику: куріння, ВІЛ-інфекція, вірус папіломи високоонкогенних типів, ослаблена імунна система через прийом кортикостероїдів, часта зміна статевих партнерів без використання презервативів, рак шийки матки у матері/бабусі/сестри, ранній початок статевих стосунків (до 16 років).
Рак печінки
Не існує загальних рекомендацій для скринінгу раку печінки. Тому варто зважати на ризики. Найбільш вагомими факторами ризику є хвороба на гепатити В чи С та цироз печінки. Надмірне вживання алкоголю та пов’язані з цим хвороби також підвищують ризики. Це може бути аналіз крові на наявність білка альфа-фетопротеїну чи ультразвукове дослідження печінки.
Рак шкіри
Немає конкретних рекомендацій щодо проведення скринінгу, наразі вивчають який і коли скринінг може бути найбільш доречним в контрольованих рандомізованих дослідженнях. Це вивчають щодо різних типів раку шкіри. В цьому випадку так само важливо зважати на фактори ризику та консультуватися зі своїм лікарем.

"Це дуже загальна інформація для ознайомлення щодо скринінгу на рак. Для деяких видів раку, вчасне проходження скринінгу може врятувати життя, для інших — фактично не існує надійних методів виявити рак передчасно, не дочекавшись симптомів. Основні недоліки деяких скринінгів — бракує даних щодо їхньої ефективності, часто показують хибний результат (позитивний чи негативний), не впливають на виживання чи хід лікування. Саме тому знання своїх ризиків дуже і дуже важливе. Знаючи ризики, можна скласти індивідуальний план скринінгів з лікарем. Звісно, ще краще — робити все можливе, аби не захворіти на рак. Не всі фактори ризику залежать від нас особисто, але є й ті, на які можна ефективно впливати чи суттєво зменшити свої ризики. І наостанок. Низку досліджень для раннього виявлення раку можна зробити безоплатно за направленням свого сімейного лікаря. Для цього є окремий пакет в програмі медичних гарантій.", - пояснила Супрун. Уляна Супрун

Скріншот: facebook.com/ulanasuprun
Скріншот: facebook.com/ulanasuprun

Скріншот: facebook.com/ulanasuprun
Скріншот: facebook.com/ulanasuprun

Скріншот: facebook.com/ulanasuprun
Скріншот: facebook.com/ulanasuprun

Скріншот: facebook.com/ulanasuprun
Скріншот: facebook.com/ulanasuprun

Скріншот: facebook.com/ulanasuprun
Скріншот: facebook.com/ulanasuprun

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, заробітчани мимоволі: куди мріють виїхати мешканці різних країн, інфографіка. ТОП 10 країн світу, куди хочуть переїхати найбільше людей

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддфали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, росіяни знову спробували привласнити український борщ: "Сало також стане нашим". Українці висловили свій гнів з цього приводу