Як відомо, в проєкті державного бюджету на наступний рік закладено майже шість мільярдів гривень на утримання спеціалізованих органів, призначених для боротьби з корупцією.

Але політичний оглядач Юрій Атаманюк звертає увагу на те, що ці органи за своїми функціями дублюють інші, традиційні для будь-якої держави. Так, вони повинні боротися з корупцією - але ж і, наприклад, прокуратуру від цього обов'язку ніхто не звільняв.

Атаманюк процитував сумні слова канадського дипломата українського походження, колишнього посла в Україні Романа Ващука: «Над Україною ставлять такі експерименти, від яких відмовилися інші країни світу».

Також відеоблогер нагадав відому притчу письменника Шолом-Алейхема про винороба.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Якийсь винороб мав намір продати велику бочку свого вина на ярмарку, до якого залишалося три місяці. На цей час він приставив до бочки сторожа, але через місяць виявив, що вона спорожніла на чверть, а сторож - в сильному напідпитку. Тоді він поставив над сторожем наглядача. Ще через місяць бочка була порожня вже на третину. Винороб найняв найсильнішого здорованя - наглядати за тими двома. Коли підійшов час ярмарку, продавати було вже нічого.

«Так само й у нас. Якщо ми створюємо спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, що ми цим декларуємо? Що звичайна прокуратура у нас корумпована? Але давайте тоді її розганяти», - говорить Атаманюк.

За його словами, в Україні, найбіднішій країні, бюджет якої тримається на зовнішніх запозиченнях, не можна створювати нові органи, які дублюють вже наявні.

Та й в суспільстві про антикорупційні органи говорять без особливих похвал. Це зрозуміло: вони діють вже шість років, і за цей час жоден великий корупціонер, рівня міністра або депутата, не поніс покарання. Це термін вже цілком достатній, щоб оцінити результати роботи.

«Я підтримую стурбованість Олега Татарова, який відповідає в Офісі президента за правоохоронну систему. Якщо проаналізувати те, що стосується коментарів, що стосується аналізу журналістів і лідерів громадської думки, то всі одноголосно в цьому конфлікті на боці Татарова», - підкреслив оглядач.

Він визнає важливість боротьби з корупцією. Але не менш важливо скорочувати роздутий управлінський апарат, в якому вже один чиновник доводиться на тридцять громадян. А для цього потрібно позбавлятися від установ, які дублюють один одного.

Раніше Юрій Атаманюк закликав Україну до економічного співробітництва з «азійськими тиграми».

Також він висловив свою думку з приводу карантину вихідного дня.