Новорічні страви є найбажанішими. Добре зустріти Новий рік 2021 допоможуть смачні різноманітні страви і красиво прикрашений новорічний стіл.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяСтарий рік потихеньку йде, а 2021-й гряде. Щоб в останні дні перед Новим роком не ламати голову над тим, які нові бюджетні рецепти варто взяти на замітку, варто заздалегідь запастися хорошими рецептами.
Отже, які продукти вибрати, щоб новорічна закуска була недорогою, але смачною? Яке вишукану страву можна приготувати, і які цікаві ідеї для святкового настрою варто взяти до уваги? Про все це читайте в нашому матеріалі.
Що не можна готувати на Новий рік 2021
Новорічне меню астрологи радять складати з урахуванням того, що господарем Нового 2021 року Білий Металевий Бик. Тому деякі страви будуть недоречно.
Що не можна подавати до новорічного столу 2021:
- м'ясо яловичини і телятини;
- страви з яловичого або телячого фаршу;
- ковбасу, яка містить телятину або яловичину;
- страви з яловичої або телячої печінки;
- страви і десерти з додаванням желатину.
Складаємо новорічне бюджетне меню
Що ж приготувати на Новий рік дешево і смачно?
У свято завжди хочеться приготувати все найкраще, з того, що знаєш і вмієш. Щоб скласти економне меню, варто детально продумати його. Підберіть найбільш цікаві страви для кожної з категорій:
- центральне блюдо (запечена курка, качка, індичка);
- холодні закуски (канапе, бутерброди, рулети);
- рибні страви (холодні або гарячі);
- гарячі страви з м'яса (запечене м'ясо свині, м'ясо по-французьки з м'якоті свинини);
- гарнір (найчастіше картопля);
- салати (приділіть увагу не тільки інгредієнтів, а й оформлення);
- десерти (домашні цукерки, кекси);
- безалкогольні напої (соки, компоти, коктейлі);
- алкогольні напої (глінтвейн).
Господар прийдешнього року Бик не перебірливий в їжі, тому господиням годі й намагатися приготувати будь-яку екзотику — досить буде простих традиційних рецептів: печених, тушкованих, смажених або варених страв.
Так як тварина року — травоїдна, на столі повинні бути овочі, зелень, фрукти, злакові культури, різноманітні соління. Слід додавати в страви якомога більше кропу, петрушки, зеленої цибулі, базиліка, салату, розмарину, шпинату, свіжої м'яти, кінзи.
Що стосується прикраси столу в домашніх умовах, то озброївшись фотографіями страв, вам буде набагато простіше оформити їх красиву подачу. Багато молодих господині і мами часто користуються таким секретом.
Прості і доступні рецепти до новорічного столу
Ми спробуємо допомогти вам з рецептами, якщо ваша мета — швидше приготувати що-небудь смачне. Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих закусок, салатів, гарячих страв і десертів для новорічного столу на 2021 рік.
Закуска "Сирні кульки"
Це оригінальне і незвичайне частування неодмінно сподобається вашій родині і гостям. Воно відмінно підійде для зустрічі Нового року. Його також цілком можна включити в банкетне меню.
Список інгредієнтів:
- 100 г сиру;
- оливки;
- 2 ст.л майонезу;
- 2 жовтка курячого яйця;
- 2 зубчики часнику.
Як приготувати:
- Сир натріть на середній тертці.
- Додайте майонез і подрібнений часник.
- Все перемішайте.
- Оливки дістаньте з розсолу і трохи обсушити.
- Скачайте сирні кульки, поклавши в серединку оливку.
- Жовток натріть на дрібній тертці. Обваляйте кульки.
- Викладіть на блюдо і прикрасьте зеленню.
Кільця помідора з фетою і волоськими горіхами
Даний рецепт на швидку руку можна взяти на замітку для двох молодих людей. Закуска підійде і для банкету.
Кількість інгредієнтів беріть на свій смак:
- рожеві помідори;
- сир фета;
- твердий сир;
- грецькі горіхи;
- часник;
- зелень.
Процес приготування:
- Примніть Фету виделкою, а часник вичавити через спеціальний прес. Волоські горіхи подрібніть в порошок. Зелень дрібно наріжте. Всі подрібнені інгредієнти змішайте.
- Помідори наріжте кружальцями завтовшки близько 4 мм і розкладіть на красиве блюдо.
- Зверху викладіть приготовлену раніше сирну суміш.
- Щоб закуска виглядала більш святково, покрийте її шубкою з тертого твердого сиру.
Фаршировані печериці
Дану закуску можна також приготувати на корпоративний захід.
Кількість інгредієнтів — на ваш розсуд:
- печериці;
- твердий сир;
- часник;
- майонез;
- сіль, чорний перець;
- оливкова олія.
Процес приготування:
- У грибів відріжте ніжки.
- Капелюшки посоліть і поперчіть, змастіть оливковою олією.
- Сир натріть на крупній тертці, додайте часник і майонез за смаком, перемішайте.
- Нафаршіруйте капелюшки начинкою.
- Запікайте в духовці 10-15 хвилин при 200 °C.
Вишукана святкова закуска
Це частування — відмінний варіант, щоб перетворити новорічний вечір в романтичну вечерю (якщо ви святкуєте удвох з чоловіком). Ще один плюс закуски — в рецептурі використовується досить корисні для організму стебла селери.
Блюдо схоже на ресторанне, хоча його приготування досить просте:
- Маслини і в'ялені томати подрібніть.
- Козій сир потрібно розім'яти.
- Змішайте інгредієнти.
- Селера наріжте у вигляді шматочків хліба, розкладіть зверху приготовлену раніше суміш.
Торт-салат з чорносливом
Інгредієнти (за смаком):
- куряче філе;
- чорнослив;
- морква;
- червона цибуля;
- яйця;
- твердий сир;
- бальзамічний оцет, гірчиця, майонез;
- сіль, чорний перець.
Етапи приготування:
- Для формування листкового салату візьміть гарне плоске блюдо, поставте по центру роз'ємне кільце (діаметром 18 см) і починайте викладати шари.
- Спочатку — відварене куряче філе (нарізане соломкою). Зверху поперчіть філе, промажте гірчицею, потім майонезом!
- Попередньо замочений в окропі чорнослив наріжте соломкою і викладіть другим шаром. Промажьте майонезом.
- Далі — терта на дрібній тертці свіжа морква. Акуратно розрівняйте ложкою або лопаткою, промажте майонезом.
- Наступний шар - маринований в бальзамічний оцет червоний лук (нарізаний соломкою).
- Далі — тертий яйця і знову майонез.
- Зверху покрийте салат тертим твердим сиром (на дрібній тертці).
Литовський салат
Даний салат дуже простий у приготуванні (інгредієнти не вимагають попередньої варіння), але виходить неймовірно смачним і святковим.
Інгредієнти (за смаком):
- крабове м'ясо чи палички;
- ананас консервований;
- зелена цибуля;
- майонез;
- сіль, чорний перець.
Процес приготування:
- Крабове м'ясо і ананас наріжте невеликими кубиками.
- Лук-порей — тонкими кільцями.
- Приправте сіллю, перцем і заправте майонезом.
Млинцеві мішечки з грибами
Далі готуємо недороге, але вельми оригінальне частування.
Інгредієнти для еластичних балонів:
- яйця — 3 шт.;
- кефір будь-якої жирності — 2 склянки;
- борошно — 2 склянки;
- окріп — 1 стакан;
- цукор — 2 ст.л;
- сіль — 0,5 ч.л;
- масло рослинне — 1 ст.л;
- розпушувач — 1 ч.л.
Для начинки:
- печериці — 0,5 кг;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- сметана — 1 ст.л;
- масло рослинне (для смаження);
- сіль, чорний перець;
- зелена цибуля.
Етап приготування:
- У ємність розбийте яйця і збийте вінчиком. Додайте кефір, знову збийте. Далі — цукор і сіль. Перемішайте, поступово додайте борошно і заважайте, щоб не було грудочок. Залиште майже готове тісто відпочити хвилин на 15.
- У склянку з окропом додайте розпушувач, перемішайте і влийте в тісто. Додайте рослинне масло. Ще раз все збийте вінчиком і починайте випікати млинці на розігрітій сковороді, змащеній маслом.
- Поки готові млинці остигають, приготуйте начинку! Лук наріжте, підсмажте трохи, додайте нарізані гриби, тушкуйте під кришкою до готовності. Потім додайте сметану, посоліть і поперчіть за смаком.
- Готову начинку укладайте в центр кожного млинчика, формуйте мішечки і зав'язуйте їх пером зеленого лука.
Картопля по-ірландськи
Далі пропонуємо вашій увазі черговий бюджетний рецепт.
Щоб приготувати цей чудовий гарнір, будуть потрібні наступні дешеві інгредієнти:
- картопля — 6 шт.;
- рослинне масло — 3 ст.л (+ для змащування форми)
- сіль, чорний перець, коріандр, куркума, імбир мелений, кардамон, орегано або базилік сушені — по щіпці.
Процес приготування:
- Очищену картоплю наріжте великими часточками, змішайте з маслом і обваляйте в суміші спецій.
- Викладіть картоплю в змащену маслом форму.
- Помістіть в розігріту до 200 °С духовку і запікайте 40-45 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Пиріг з лососем і яйцем
Приємно здивувати свою сім'ю, в тому числі дітей, ви зможете, приготувавши смачний закусочний пиріг.
Для цього слід запастися 1 банкою консервованого лосося і 2 курячими яйцями. Яйця зваріть і довільно наріжте. Далі потрібно розім'яти лосось і змішати з яйцями.
Приготуйте тісто:
- борошно — 250 г;
- сметана — 150 г;
- майонез — 150 г;
- яйце — 2 шт.;
- сода — 0,5 ч. л.
Змішайте яйця, майонез і сметану, додайте соду, гашене оцтом, перемішайте, введіть борошно і знову ретельно перемішайте. Далі потрібно вилити половину тіста в форму, змащену маслом і припудрену борошном. Зверху — викладіть начинку і залийте тістом, що залишився. Випікайте пиріг при температурі 180 °С 20-30 хвилин (в залежності від вашої духовки).
Закусочний пиріг подавайте охолодженим.
Курячі рулети з сиром і зеленню
Якщо ви хочете приготувати недорого, але смачне гаряче блюдо, дане частування — непоганий економ варіант. Дане дієтичне блюдо можна включати в дитяче харчування. Його можна їсти також мамі, що годує.
Інгредієнти (за смаком):
- куряча грудка;
- сир;
- сир твердих сортів;
- зелень (петрушка);
- часник;
- сіль, чорний перець;
- рослинна олія;
- зубочистка.
Процес приготування:
- Куряче філе розріжте на тоненькі пласти. Їх потрібно відбити молоточком, посолити і поперчити з двох сторін.
- Готуємо начинку! Сир пам'ятайте виделкою і посоліть. Петрушку подрібніть. Все змішайте, видавіть часник.
- На кожен відбитий скибочку м'яса викладіть приблизно 1 ч.л сирної суміші, акуратно поверніть в рулет і зафіксуйте зубочистками.
- Обсмажте рулети на добре розігрітій сковороді з використанням рослинного масла. Смажити потрібно до легкого рум'янцю (2 хвилини з кожного боку).
- Зніміть зубочистки і викладіть рулети в глибоку форму для запікання, застелену фольгою. Зверху натріть трохи твердого сиру. На половину висоти залийте злегка підсоленою гарячою водою.
- Надішліть в духовку на 15-20 хвилин (при 200 °С).
Свинина під фруктовою шубою
Цікавий святкове блюдо з оригінальними екзотичними нотками.
На 6 порцій:
- 1 кг свинячої м'якоті (краще — ошийок);
- 3 ст.л гірчиці;
- 2 см кореня імбиру;
- 1 ст.л меду;
- 1 апельсин;
- 2 кільця ананаса (можна консервованого);
- сіль, мелений чорний перець;
- рослинне масло.
Етапи приготування:
- М'ясо вимийте, обсушити на паперовому рушнику. Посоліть і поперчіть з усіх боків.
- Корінь імбиру потрібно очистити і натерти на дрібній тертці. Змішайте гірчицю і мед, додайте імбир. Вийшла сумішшю добре натріть м'ясо. Залиште на 1-2 години (можна на ніч), щоб замаринувалося.
- Викладіть свинину на промаслену фольгу. Поверх м'яса покладіть підготовлені фрукти. Загорніть все у фольгу і відправте в духовку, розігріту до 180 °С, на 1,5 години.
- Розгорніть фольгу, збризніть м'ясо маслом і запікайте ще 15 хвилин.
Запечений гусак
Інгредієнт:
- тушка гусака — 2,5-3 кг;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- куряча печінка — 500 г;
- шампіньйон — 300 г;
- батон — 200-300 г;
- 1 склянка молоко;
- 1 яйце;
- петрушка або кріп;
- 2-3 зубчики часнику;
- сіль, чорний перець;
- розмарин;
- рослинне масло.
Процес приготування:
- Гусака вимийте, обсушити серветками, зріжте надлишки жиру.
- Натріть тушку зовні і всередині сумішшю солі, перцю, розмарину і рослинного масла.
- Лук, гриби і печінку наріжте.
- Батон замочіть в молоці.
- Часник і зелень подрібніть.
- Прожарьте цибулю близько 3 хвилин. Додайте печінку і смажте на високому вогні приблизно 5 хвилин. Потім додайте гриби і тушкуйте ще 5 хвилин. Посоліть, приправте перцем, часником і зеленню. Перемішайте і зніміть з вогню.
- Додайте в отриману масу віджатий батон, розбийте яйце, перемішайте. Цією начинкою нафаршируйте гусака. Отвір зашейте.
- Ще раз змастіть маслом і запікайте в духовці при 180 °С 2,5-3 години, періодично поливаючи соком, що утворився.
Запечені яблука з начинкою
Вимийте яблука, видаліть серцевину.
В серединку кожного яблука додайте дрібно нарізані сухофрукти, горіхи, чайну ложку меду, посипте корицею. Дані інгредієнтами наповнені до середини.
Окремо змішайте сир з невеликим шматочком м'якого вершкового масла. Начините цією масою яблука.
Запікайте при 180 °С близько 30 хвилин. Час запікання залежить від розміру і сорту яблук.
Дрезденський пиріг Штоллен
Як то кажуть,"Все нове — це добре забуте старе". Даний знаменитий пиріг унікальний — він зберігає свої смакові властивості протягом 3-4 тижнів після його приготування. Пиріг часто подають в європейських кафе. Відмінна ідея — подарувати Штоллен друзям, якщо ви вирішите відзначити Новий рік в гостях.
Вам буде потрібно:
- 500 г борошна;
- 250 г сиру;
- 125 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 2 яйця;
- пакетик розпушувача;
- пакетик ваніліну;
- 200 г родзинок;
- 50 г волоських горіхів;
- цедра лимона;
- цедра апельсина;
- цукат;
- цукрова пудра.
Як приготувати цей пиріг (покроково):
- Ізюм замочіть на ніч у горілці або коньяку.
- Розм'якшене масло розітріть з цукром і сиром, вбийте яйця, додайте ванілін, родзинки і подрібнені горіхи з цукатами.
- Добре перемішайте і всипте борошно, змішавши її з розпушувачем. Замісити круте тісто. В кінці додайте цедру лимона і апельсина. Злегка розкачайте тісто і складіть один край на інший.
- Випікайте в розігрітій до 200 °С духовці близько години, зменшивши температуру до 170 °С.
- Готовому пирогу дайте охолонути.
- Ретельно змастіть розтопленим маслом і густо посипте цукровою пудрою.
Компот з апельсинів і яблук
Домашній компот-відмінна заміна магазинного соку.
Взявши:
- яблука — 05, кг;
- 2 апельсина;
- стакан цукру;
- 2 літри води.
Етапи приготування:
- У каструлю налийте води, всипте цукровий пісок і поставте на вогонь.
- Яблука наріжте на скибочки, видаливши серединки. Занедбати їх в гарячу воду.
- Апельсини очистіть, приберіть кісточки, наріжте кружальцями або розділіть на часточки. При закипанні додайте шматочки апельсинів.
- Дайте прокипіти 3 хвилини і вимкніть вогонь. Накрийте кришкою, дайте охолонути і заодно настоятися.
- Після охолодження процідіть компот і налийте в графин. До подачі на новорічний стіл тримайте напій в холодильнику.
Глінтвейн з корицею
Підготувавши:
- вино червоне напівсухе — 1 пляшка (750 мл);
- кориця — 4 палички або 2 ч.л порошку;
- гвоздика — 4 шт.;
- ванільний цукор — 1 ч.л;
- мед — 2 ст.л;
- коньяк — 3 ст.л.
Готувати:
- Вино вилийте в каструлю і поставте на вогонь.
- Додайте інші інгредієнти, перемішайте.
- Підігрівайте, поки не піде пар, але не доводьте до кипіння.
- Зніміть з вогню, дайте настоятися пару хвилин під кришкою.
- Подавайте гарячим.