Політичний експерт Руслан Бортник розглянув ситуацію в «Укроборонпрому» у зв'язку з призначенням його керівником Юрія Гусєва та обшуками в офісах компанії.

З приводу Гусєва блогер підкреслив його зв'язок із закордонними компаніями, а також той факт, що раніше він активно підтримував Петра Порошенка і виступав проти нинішнього президента країни Володимира Зеленського.

«В цілому ця людина досить досвідчена, грамотна, розумна, я її особисто знаю. Мені здається, що такими новими призначеннями «Укроборонпром» готують до прихованої приватизації », - припускає Бортник.

Він нагадав, що і саме керівництво компанії заговорило про те, щоб розділити її на дві. Адже це вже давно відпрацьований прийом: державну компанію ділять на «солодкі вершки» і «гіркі корінці». Все, малопольське здатне приносити дохід, дістається своїм людям, а решта баластом висить на державі, поки не продається за щонайбільше два відсотки від реальної вартості.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Мені здається, для «Укроборонпрому» це призначення нічого доброго не обіцяє. У такі установи необхідно призначати фахівця, людини з галузі, директора успішної організації. Ось тоді «Укроборонпром» буде працювати на українські економічні інтереси», - вважає аналітик.

Він розчарований результатами роботи «Укроборонпрому» у світлі війни на Донбасі. Адже нашу ситуацію можна порівняти з ізраїльської: ця країна, як і ми, живе в стані безперервної війни, але там військово-промисловий комплекс дав потужний поштовх розвитку й економіки, і технологій. В Україні все інакше.

«У нас же ВПК залишився дійною коровою для корупційних кланів і зовнішніх гравців. Абромавічус не міг і не хотів конкурувати із західними країнами на ринках Азії або Африки. Але, я думаю, і Юрій Гусєв, швидше за все, не зважиться на конкурентні дії в цій частині», - говорить Руслан Бортник.

Крім того, він прокоментував обшуки, що йдуть в «Укроборонпрому». Як відомо, керівництво цієї компанії підозрюється в тому, що воно діяло на шкоду Україні, свідомо поступаючись ринки збуту продукції та змовляючись з посередницькими азійськими компаніями.

«Можливо, це відлуння відставки Абромавічус: когось десь необхідно наздогнати та кадрово переформатувати для нової команди. Ситуація, що склалася - яскраве свідчення загрози національній безпеці», - вважає аналітик.

За його словами, до керівництва «Укроборонпромом» прийшли люди, покликані його ліквідувати. Так що сподіватися на подальший розвиток вітчизняної оборонної промисловості було б невиправданим оптимізмом.

Раніше Руслан Бортник поцікавився, де держава могла б взяти гроші на підтримку малого бізнесу.

Також він висловив свою думку про наслідки підвищення соціальних виплат.