Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував штрафи, з якими бізнес зіштовхнеться у випадку порушення вимог мовного законодавства.

Про це повідомляється на Урядовому порталі (Єдиному порталі виконавчої влади України).

Про відповідне питання зайшла мова на зустрічі мовного омбудсмена з представниками Європейської Бізнес Асоціації питання імплементації статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" — вже з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на українську, а за порушення передбачені санкції.

При цьому Тарас Кремінь відзначає, що багато установ вже давно послуговуються саме українською: "І за це я хотів би окремо висловити подяку тим компаніям, соціально відповідальному бізнесу, який не тільки підтримує чинне законодавство України, але і створює всі необхідні умови для популяризації української мови, підвищення рівня володіння нею своїми працівниками".

Тарас Кремінь, скріншот відео
Тарас Кремінь, скріншот відео

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Також Кремінь нагадав і про штрафи порушникам: "Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону. Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, комусь ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки - по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками".

Стаття 30 "Державна мова у сфері обслуговування споживачів" ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної" визначає порядок застосування української у відповідних установах. Згідно з нею встановлено і порядок стягнення та розмір штрафів.

Так повторне протягом року порушення Уповноважений може накласти на підприємство штраф у розмірі від трьохсот (5100 грн) до чотирьохсот (6800 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж стягнення цього року вже було, то сума зросте ще на 100 мінімумів.

Для посадових осіб санкції дещо менші — від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів

Нагадавши, професор "закопав" себе після відмови вести пару українською: "Почав пропагувати російський світ".

Як повідомляв портал Знай.uа, "мовний булінг" в Одеській школі розлютив Супрун: усіх до відповіді.

Також портал Знай.uа писав, що у Путіна сполошилися через російськомовних в Україні, забувши про найважливіший закон.