Український продюсер і телеведучий Ігор Кондратюк розповів, чи вдалося йому досягти економії завдяки установці теплового насосу. Сам діяч шоу-бізнесу залишився задоволеним цим рішенням, хоча це і потребувало дуже значних інвестицій: для наочності він навіть показав розрахунки витрат.

Відповідним постом Кондратюк поділився на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

Для розрахунків ексведучий "Караоке на Майдані" взяв дані за 2019 рік — зі зростанням тарифів, економія може бути ще більшою. При цьому варто зазначити, що Кондратюк придбав геотермальний теплонасос — він забезпечує більшу економію, але потребував величезних стартових вкладень.

Ігор Кондратюк, кадр з відео
Ігор Кондратюк, кадр з відео

"На опалення будинку та нагрівання гарячої води цим теплонасосом у 2019 році було використано 16 800 кВт*год електроенергії. Електроенергія коштувала 1,8 грн (з ПДВ). Але, враховуючи наявність теплотарифу – з 1 жовтня по 1 квітня при опаленні електроенергією 3000 кВт*год коштували вдвічі менше, а також – наявність двозонного лічильника день/ніч (споживання електроенергії вночі є вдвічі дешевшим), можна вважати, що фактична вартість електроенергії була до 1 гривні (з ПДВ). Виходить, за рік ми витратили менше 17 тисяч гривень на опалення будинку і користування гарячою водою.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Я достеменно не знаю вартість газу для домогосподарств у 2019-му році. В інтернеті є дані, що 1 тисяча кубометрів газу коштувала від 8550 до 9852 грн за 1 тис м3 (з ПДВ).

Коли був газовий котел, ми за рік використовували від 6 тисяч до 8 тисяч м3 газу – в залежності від зими. Візьмемо середню вартість газу у 2019-му році 8550, і, припустимо, ми би використали 6 тисяч м3. Виходить, витрати на опалення і гарячу воду були би 51300 гривень.

Таким чином, теоретична мінімальна економія 51300-17000=34300 гривень

Ми використовуємо геотермальний теплонасос Thermia Diplomat Duo 16 кВт. Його вартість та встановлення коштували десь 330 тисяч гривень (з бурінням 3-х скважин глибиною 70 м). Багато, але ми ці гроші мали Повітряний теплонасос коштує значно дешевше!

Менш ніж за 9 років окупиться. Працювати без ремонту буде – сподіваюсь – мінімум вдвічі більше, років 20-25.

Слід додати, що опалення будинку (360 м2) відбувається в основному радіаторами, підлога з підігрівом гарячою водою лише на кухні та у санвузлах. Це має значення для обігріву теплонасосом, оскільки підігрів підлоги є більш ефективним, і для нього потрібна менша температура теплоносія.

Температура в приміщенні – 24 градуси на першому поверсі, 22 – на другому", — поділився інформацією відомий продюсер.

Однак як жартує Кондратюк, інвестиції — річ непередбачувана, і завжди є опції ,які принесли б більший дохід.

"Якби я травні 2016 року, коли ми встановили теплонасос, на цю суму - 300 тисяч грн (12 тис доларів), купив біткоїн, то мав би 26,2 біткоїна. Що зараз дало би мені десь 26,2х28000х28=20,5 млн гривень!!! Тому економити на теплонасосі - це дууууууже відносно!", — завершив свій пост легенда вітчизняного шоу-бізу.

Нагадаємо, Кондратюк показав сім'ю і розчулив зізнанням - "Мій надійний тил".

Як повідомляв портал Знай.ua, Кондратюк пояснив українцям, що робити з Путіним.

Також Знай.ua писав, Ігор Кондратюк відмовився визнавати Зеленського президентом через МН17 — "Боягуз".