Серед багатьох сучасних свят Новий рік є одним з найулюбленіших. Можливо, тому, що він обіцяє зустріч з чимось таємничим, дає надію на те, що прийдешній рік буде краще, ніж минулий.

У світогляді наших предків Новий рік — це межа, яка відокремлює старе від нового. Перший день нового календарного року вважався своєрідним порталом в майбутнє. Від поведінки людини напередодні свята, його слів і вчинків залежало життя в наступному році.

Згодом переважна більшість населення забуло традиції предків. Але навіть сьогодні, коли головними учасниками новорічних святкувань стали телевізор, спиртні напої і закуски, українці все одно намагаються додати до новорічного застілля певні ритуали.

Вилучення сакрального, духовного зі сфери сучасної святково-обрядової культури в Україні перетворює зимові свята в ряд видовищ і розваг. Тому перш ніж зустріти 2021 рік з келихом шампанського, дізнайтеся, яка історія цього свята і згадайте його захоплюючі традиції, які змінювалися від епохи до епохи.

Історія походження головного зимового свята: як все починалося

Новий рік — перший день календарного року, за традицією відзначається церквою і простими людьми. Точна дата і характер святкування з часом змінювалися. Хоча дата Нового року для нас зараз очевидна, свято не завжди відзначали в січні. Пропонуємо коротко згадати історію появи улюбленого зимового торжества, а також народні традиції святкування.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Якого числа в старовину було прийнято святкувати Новий рік

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

Протягом тривалого періоду різні культури і цивілізації вітали новий рік під час значного астрономічного або сільськогосподарського події.

Виник свято тисячі років тому в стародавньому Вавилоні і відзначався в перший день весни. Самі святкування тривали одинадцять днів. У той час багато культур використовували цикл Сонця і Місяця для визначення "першого" дня року.

Найперша зареєстроване святкування Нового року датується 2000 роком до нашої ери (приблизно 4000 років тому) в стародавньому Вавилоні. Для жителів Месопотамії початок нового року ознаменувався першим молодиком після весняного рівнодення, яке відбулося приблизно в кінці березня, і зазначалося грандіозним 11-денним фестивалем під назвою Акиту. Свято ознаменував міфічну перемогу бога неба Мардука над богинею моря Тіамат, а також включав в себе акт коронації нового короля або дозвіл старому королю продовжити своє правління.

Але історики вважають, що свято має ще давніше походження, і йому мінімум 5 000 років. Новий рік, в тому вигляді, в якому він нам відомий, родом із Стародавнього Єгипту. Довгі роки єгиптяни з танцями, музикою і подарунками відзначали вересневий розлив річки Ніл, який знаменував собою початок нового посівного сезону.

Тільки після того, як Юлій Цезар ввів юліанський календар, звичайним днем святкування стало 1 січня.

Виникнення свята в Україні

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

До своєї християнізації в 988 році слов'яни йшли давньоримським календарем, в якому рік починався першого числа березня місяця. Разом з християнством прийшов і візантійський календар. У Київській Русі почали впроваджувати візантійську систему літочислення, відправною точкою якої вважалося перше число вересня 5509 року до н.е. — день "створення світу" (офіційно затверджений VI Вселенським собором 681 року). Західні церкви в цей час користувалися літочисленням від Різдва Христового. В обох системах літочислення користувалися юліанським календарем, датою Нового року в якому було 1 січня (в візантійському — 1 вересня).

Незважаючи на нововведення, люди продовжували користуватися старим землеробським календарем, відраховуючи кожен наступний рік з березня. Іншими словами, прості люди продовжували використовувати римський календар.

У 14-15 століттях, під впливом Польщі і Литви, в Україні був прийнятий юліанський календар, в якому рік починався 1 січня. У Росії ця зміна відбулася лише в 1700 році, за Петра I.

У 1699 році цар Петро I видав указ про зміну літочислення. Починаючи з 1 січня 1700 року для слов'ян рахунок став вестися не від створення світу, а від Різдва Христового. Також було введено новий порядок зустрічі свята — з салютами, розпиванням спиртного, прикрасою будинків ялинками або ялинковими гілками. Цікаво, що після смерті царя звичай наряджати ялинку швидко забувся, і прикрашені вічнозелені дерева під Новий рік можна було побачити хіба що на дахах шинків.

Більш точний григоріанський календар був прийнятий в Західній Європі в 1582 році, але ні український народ, ні церква не прийняли цей календар. Сьогодні українці в Україні та за її межами святкують Новий рік двічі: офіційно 1 січня по григоріанським календарем і неофіційно 14 січня (1 січня по юліанським календарем).

Які традиції святкування Нового року існують в Україні: коротке ознайомлення

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

Новий рік — одне з найстаріших свят, яке все ще продовжують відзначати. З цим святом пов'язано безліч стародавніх народних обрядів. Їх головною метою було забезпечення рясного врожаю, а також залучення щастя і здоров'я в сім'ю. Серед основних ритуалів — поїдання куті, дитяче колядування, прогнозування погоди на наступний рік, і символічний посів пшениці. Згідно з народним повір'ям, в новорічну ніч домашні тварини можуть говорити на людській мові.

Існував старослов'янську звичай спалювати в саду сміття на сході Сонця, щоб забезпечити хороший урожай. А для гарантії гарного здоров'я, люди раніше милися в річковій воді з монетами. В період новорічних свят були популярні і багато інших стародавніх забобони.

На святкування Нового року в Україні великий вплив справив Радянський союз.

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

Свято було безпосередньо пов'язане з різдвяними традиціями. Але, оскільки релігія в СРСР придушувалася, влада заборонила традиційні новорічні ритуали (вони вважалися частиною релігійного культу). Всі масові урочистості влаштовувалися офіційними особами. На початку 1930-х років новорічну ялинку почали використовувати в клубах, палацах культури, школах, на фабриках і в громадських місцях. На Новий Рік організовували зустрічі партійних і державних чиновників, винагороджували кращих працівників, виголошували урочисті тости. Зустрічі зазвичай супроводжувалися піснями, танцями, а також появою Діда Мороза і Снігуроньки.

У 1960 році кілька студентів у Києві зробили першу спробу відродити традиційні святкування Нового року (колядуванням). Ця практика почала поширюватися по Україні, але була заборонена владою в 1970-х роках. Проте з середини 1980-х років традиційні новорічні звичаї були відроджені багатьма групами добровольців. А після 1991 року вони стали популярними і широко поширилися по країні, особливо в Західній Україні.

Морозенко проти Діда Мороза

Новий рік 2021
Новий рік 2021, фото - Рexels

Міфологічного персонажа Діда Мороза, пов'язаного З Новим роком в давній українській традиції не було.

Однак ми всі чули про Мороза-Морозенка. Він, на відміну від Діда Мороза, був страшним, лютим духом, божеством холоду, хуртовини і льоду. Люди остерігалися його, щоб врятувати худобу і хліб. Сильну холоднечу вважали його диханням, бурульки — його сльозами, іній — замерзлими словами. Снігові хмари, за уявленнями слов'ян — це волосся божества холоду. Як і у будь-якого іншого язичницького бога, було у нього своє генеалогічне древо. Батьком був дуже шанований і мудрий бог Велес, а матір'ю вважалася богиня смерті Мару.

А ось товстий бородатий дідусь з червоним носом з'явився в Україні вже на початку ХХ століття. Звичай пішов в народ з поширенням російської літератури, притягнувши за собою ялинку.

Коли в Україні почали прикрашати хвойне дерево

Ялинка замінила українцям їх традиційного Дідуха — стародавній український символ Нового року.

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

В Україні звичай прикрашати ялинку прийшов в середині XIX столітті, і використовувався в основному в середовищі знаті.

Цікаво, що існувала давня традиція використання вічнозеленого дерева у весільних обрядах. Хвойна гілка символізувала відродження, вічне життя.

Як українці зустрічали Новий Рік

Свято було прийнято зустрічати в прибраній квартирі, з ялинкою або Дідухом в залежності від стану господарів. До свята готували не тільки страви і напої, а й душу і тіло — молитвою і сорокаденним постом. Вечір напередодні Нового року називали "щедрим" або "багатим".

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

М'ясо і ковбаси, холодець і тушкована капуста, печеня, смажена риба, млинці — чого тільки не було на святковому столі. Цього вечора, окрім куті, неодмінно готували пироги.

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

Від хати до хати ходили щедрувальники (групи дорослих чоловіків). Вони обходили з піснями село і громадські посіви — на хороший урожай. Популярними були народні новорічні вистави" Коза "і" Маланка", участь в яких також брали переважно чоловіки. Перший день Нового року вважався сприятливим для початку важливих справ.

Значення "Нового року": який сенс несе свято

Новий рік - чарівне, красивий і веселе свято. Його суть полягає в очікуванні дива, в передчутті чогось неймовірного. Погода в грудні, напередодні свят, стає морозна зі снігом. Це особливий час, коли мерехтять вогники прикрашених вітрин магазинів, в повітрі витає святковий настрій, пахне хвоєю і мандаринами. На головних вулицях міста з'являються барвисті арт-об'єкти, у яких можна сфотографуватися. Про Новий рік все пам'ятають з дитинства: діти вірили в справжнього Діда Мороза, і дорослі не розчаровували їх.

Зміст зимових свят завжди було різноманітним. Ранні святкування носили язичницький характер. Потім почали переважати християнські традиції. Однак у ХХ столітті Новий рік став самостійним святом, і здебільшого перестав асоціюватися з релігією. Тим не менш, багато людей все ще дотримуються традиції старослов'янського святкування.

Новий рік 2021
Новий рік 2021, фото - Рexels

Особистісний сенс Нового року

Зміна року — день, коли людина згадує минулий рік, визначаючи, що було здійснено із запланованого. Це дата, коли більшість ставить нові плани і загадує бажання.

Сенс Нового року, крім іншого, в усвідомленні себе і свого місця під сонцем, своїх бажань і прагнень, свого розвитку або стагнації.

Разом з тим, це привід для того, щоб збиратися в сімейному колі або приходити в гості до друзів, привід виголосити тост і розповісти цікаві історії з життя, привід повеселитися і відпочити від щоденної суєти.

Релігійний сенс Нового року

Кожен новий рік наближає нас до зустрічі з Господом. Це Можливість виправити помилки і продовжити свій духовний ріст. Вищий сенс святкування полягає в нерозривному зв'язку з Різдвом Христовим. Новий рік передує православному Різдву Христовому.

Новорічне вічнозелене дерево — символ вічності, зірка — Віфлеємську зірку, свічки — Христа як світла світу, а дарування подарунків — Дари волхвів.

Новий рік 2021
Новий рік 2021: фото Facebook

Езотеричний сенс Нового року

Новий рік святкується масово, тому в цей день проходять сильні енергетичні потоки, можна сказати, що відбувається оновлення на енергетичному рівні.

Це можливість оцінити пройдений шлях, згадати життєві ситуації, опрацювати їх, закрити старий рік і відкрити двері в новий. Не дарма перший місяць року назвали січень, що в перекладі з латинської означає "двері".

Цікаві факти про свято

На дворі вже грудень. Зовсім скоро в кожному будинку буде відчуватися святковий настрій.

Сьогодні Новий рік в усьому світі відзначають по-різному, але в більшості країн свято починається ввечері 31 грудня і триває до раннього ранку 1 січня.

Новий рік 2021
Новий рік 2021, фото - Рexels

Здавалося б, що можна дізнатися про це свято нового. Але насправді є деякі факти, які можуть вас вразити:

  1. Перші свідчення про традицію наряджати ялинку відносяться до початку XVII століття. Звичай зародився в Ельзасі (історична область на сході сучасної Франції). Тільки уявіть собі, в 17 столітті вже святкували Новий Рік! Ялинку прикрашали природними і їстівними іграшками: трояндами, яблуками, печивом.
  2. У Білому домі в 1895 році вперше були використані гірлянди з лампочками, які служили прикрасою для ялинки.
  3. А перша новорічна листівка була надрукована в Лондоні в 1843 році. І саме після цього з'явилася і сама традиція обміну листівками.
  4. Ігристе вино (шампанське) стало неодмінним атрибутом і символом новорічного свята тільки завдяки специфіці його відкривання.
  5. Спочатку Новий рік зустрічали в березні. У цьому місяці починалися польові роботи. А вже в 46 році до н.е. Юлій Цезар захотів перенести святкування Нового року на 1 січня. Юліанський календар, який був названий на його честь, поширився по всій Європі.
  6. У Франції до 755 року початком року вважали 25 грудня, потім його перенесли на перше березня. А з 1564 року за указом короля Карла IX ввели нову дату — початок року було призначено на 1 січня.
  7. В Англії Новий рік святкували 25 березня, і тільки в 1752 році свято перенесли на 1 січня.
  8. А ось у ескімосів взагалі точної дати немає. Новий рік у них настає з приходом першого снігу, і необов'язково взимку.
  9. Цікава традиція святкування практикується також на Кубі. Весь посуд наповнюють водою, а в новорічну ніч воду виливають на вулицю. Місцеві жителі вірять, що вода змиє всі їхні гріхи.
  10. У Греції Новий рік зустрічають ритуалом розбивання об стіну граната. Зробити це повинен глава сім'ї. Якщо гранат розлетиться в різні боки, це означає, що удача гарантована на цілий рік.
  11. Незвичайна традиція є і у італійців: в новорічну ніч вони викидають всі старі речі. Чим більше речей викинеться, тим більше багатства і удачі принесе прийшов рік.
  12. А ось у мусульман діє традиція святкування Нового року 21 березня, в день весняного рівнодення. Це свято у них називається Навруз.
  13. У Непалі придумали відзначати Новий Рік 17-18 квітня.
  14. В Ефіопії Новий рік відзначають 11 вересня. У цій країні досі прийнятий Старий Юліанський календар.
  15. У Тибеті під Новий Рік все печуть пиріжки і роздають їх перехожим. Всі свято вірять, що багатство буде залежати від кількості розданих пиріжків.