Після січневого локдауну в Україні проїзд у транспорті може подорожчати майже в півтора рази. Про такі плани вже заявили деякі перевізники. Наприклад, в українській столиці транспортні компанії анонсували зростання цін з 8 до 12 гривень.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Маршрутки, фото: скріншот з відео
Маршрутки, фото: скріншот з відео

Навесні 2021 можуть піти перші підвищення

Проїзд у київських маршрутках може подорожчати до 12 грн вже в першому кварталі 2021-го року, розповів генеральний директор компанії "Транс Груп" Володимир Назаренко. Його підприємство володіє 13 міськими та міжміськими маршрутами.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Для підвищення цін є кілька причин:

- кількість пасажирів через карантин впала на 40-50%;

- перевізників зобов'язали безкоштовно перевозити додаткових пільговиків;

- маршрутники повинні встановити валідатори для єдиного квитка.

"У січні це буде фактично робота на збиток. Частина підприємств знову закриються, возити не буде кого. Протримаємося цей період, підрахуємо збитки, розробимо обґрунтування тарифу. Намагатимемося не піднімати ціну. Але якщо піднімати, то несуттєво, в середньому до 10 грн", - говорить голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Моїсеєнко.

За законом організацією пасажирських перевезень займаються органи місцевого самоврядування. Це означає, що ціну на перевезення також повинні встановлювати, або хоча б погоджувати, в органах місцевої влади. Але в прес-службі Київської міської державної адміністрації повідомили, що ціну на перевезення в маршрутках вони не регулюють, а приватні перевізники, згідно з умовами договорів, повинні лише заздалегідь повідомляти їм про перегляд тарифів.

Маршрутка, фото: Facebook
Маршрутка, фото: Facebook

Де і як підвищують ціни: регіони випереджають столицю

Зростання вартості проїзду загрожує не тільки Києву. Перевізники Сум ще 10-го грудня звернулися до місцевої влади з проханням підняти ціну проїзду на період карантину. Згідно з обмеженнями, можна перевозити пасажирів тільки на сидячих місцях, відповідно - прибуток менше. Наразі проїзд у маршрутках у місті коштує 7 грн, а перевізники хочуть – 9.

У деяких містах карантин вже суттєво вплинув на вартість проїзду. Наприклад, у Чернівцях за час карантину ціну встигли підняти двічі. Ще наприкінці травня проїзд там подорожчав з 5 грн до 7. А наприкінці жовтня ціну вирішили підвищити вдвічі - до 15, а на деяких маршрутах і до 20 грн. Тоді вже втрутилася мерія і змусила перевізників знизити вартість до 7 грн.

Раніше повідомляли, на Київщині грандіозно подорожчають маршрутки, 15 гривень за добиті тарантачки.

Як повідомляв Знай.uа, тернополян посадять у "золоті" маршрутки: скільки здеруть у новому році.

Знай.uа писав, на киян чекає неприємний сюрприз у маршрутках - готуйтеся платити більше.