Зазвичай 6 січня - це останній день Пилипівського (або Різдвяного посту). Потрібно було дотримуватися строгості в їжі, але при цьому не забувати готуватися до світлого свята. Православні християни відзначають Різдвяний святвечір.
У цей день був останній - і найсуворіший - день Пилипівського посту. При цьому у всіх сім'ях і будинках намагалися приготувати святкове частування і приводити в порядок одяг. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво в чорному - свято потрібно зустрічати в світлому і гарному одязі.

Святвечір, https://bitly.su/rFR63Y
Святвечір, https://bitly.su/rFR63Y

У Святвечір всі чекали на першу зірку, яка символізує прихід в цей світ Ісуса Христа. Напередодні Різдва обов'язково колядували. Хлопці та дівчата ходили по домівках, співаючи пісні-коляди і просячи у господарів частування і гроші.
Існували і тверді традиції безпосередньо для вечора перед Різдвом Христовим. У Святвечір прийнято було збиратися всією сім'єю в батьківському домі. Увечері накривали столи і всією сім'єю виходили на двір – "дивитися зірки". Видивлялися дороговказну, за прикметами Різдвяної ночі визначали майбутній врожай і ворожили про благополуччя в господарстві. Вважалося, що якщо ніч Зоряна - худоба дасть хороший приплід, а в лісі буде багато ягід.
Головною стравою цього вечора були спеціальні каші-кутя і сочиво. Перед початком трапези господар брав в руки горщик з кутею і тричі обходив з ним навколо будинку. Повернувшись, кілька ложок страви він кидав у двір, пригощаючи духів, і, широко відкривши двері, запрошував на кутю мороз і просив його не нападати навесні "на жито, пшеницю і всяку пашицю" і не губити посіви. Кутю і сочиво за традицією їли з одного посуду, а в недоїденій страві залишали ложки – для "бідних мандрівників".
Ткати в Святвечір заборонялося - це могло відлякати нещастя, пряжу заздалегідь змотували в тугі клубки, щоб вродили тугі качани капусти. Перший млинець несли в хлів, ламали його через серп і залишали овинному – щоб дух не тягав овечу шість.

Святвечір, https://www.kp.ru/online/news/3347067/
Святвечір, https://www.kp.ru/online/news/3347067/

Молитви перед Різдвом
Часто запитують, що Христос говорив не просити у Бога нічого для життєвих потреб. Значить, не можна викладати свої прохання подібного роду в молитві?
Дійсно, Господь сказав: Отже не дбайте і не кажіть: що нам їсти? або що пити? або у що одягнутися? тому що всього цього шукають язичники, і тому що Отець ваш Небесний знає, що Ви маєте потребу в усьому цьому. Шукайте ж перш Царства Божого і правди Його, і це все додасться вам.
Ці слова Христа - про те, що миттєві труднощі і побутові потреби починають займати так багато місця в житті людини, що вона в них губиться і забуває про те, що йому дійсно важливо і цінно. Однак церква не забороняє молитися і про життєві потреби, якщо це сприяє духовному зростанню людини.