Як відомо на сьогоднішній день існує два передодня Різдва, один католицький - його відзначають 24 грудня, а другий православний, прийнято відзначати 6 січня. У 2021 році Святвечір випадає на неділю 6 січня, саме в цей день всі православні українці відзначають Різдвяний Святвечір, який завершує 40-денний Різдвяний (Пилипів) піст його святкують в сім'ях перед Різдвом. З цього дня починаються основні приготування до майбутнього православного Різдва, яке настане вже 7 січня. Детальніше про історію та традиції свята читайте нижче в цій статті.

Святвечір 2021: історія свята

З історії знаємо, що в Православній Церкві святкування навечір'я Різдва Христового було встановлено ще в IV столітті. У V-VIII століттях були написані священні співи, які і до цього дня прийнято використовувати для різдвяних богослужінь.

Це свято отримав свою назву від слова «сочиво» або «соковито», це назви страв, які за традицією готують в цей день. Якщо докладніше, то сочиво представляло собою розмочені зерна пшениці, в них для повноцінного страви додавали: мак, мед, волоські горіхи, курагу, чорнослив і родзинки.

Святвечір 2020: історія свята, znaj
Святвечір 2020: історія свята, znaj
Святвечір 2020: історія свята

Найбільш відомі традиції та обряди Святвечора

Першою обов'язковою традицією для православних є відвідування в Різдвяний святвечір богослужіння в церкві. У цей день кожна господиня будинку з самого ранку починає грандіозну прибирання, а після цього приступає до приготування святкової вечері. Всі знають, що до святкового столу прийнято подавати дванадцять страв.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

На сьогоднішній день багато господинь приділяє час оформлення святкового різдвяного столу, ретельно опрацьовують меню і підбирають найоригінальніші рецепти. Часто в це свято намагаються застелити стіл нової скатертиною і кладуть під неї пучок сіна, він є символом ясел. По всьому будинку по кутах розкладають різні грошові купюри, прийнято вважати, що вони дозволять зберегти здоров'я і благополуччя в сім'ї на весь майбутній рік. Так само в центрі будинку господині розміщують багато свічок і ялинових гілок.

Трапеза в цей святковий вечір починається з молитви, нею прославляється Ісус Христос. Звичайно ж спершу страву починається з куштування куті, а після вже послідовно переходять до всіх страв, які подані на столі.

Ще одним не менш цікавим звичаєм є розмальовування осіб, молодь до цього дня дотримується його. До всього цього надягають національні костюми, ходять від хати до хати і співають колядки.

Безсумнівно, найбільш важливим атрибутом такого дії виступає Віфлеємська зірка, в її центр обов'язково повинна бути ікона. У кожній обрядової пісні було прийнято прославляти Христа. Колядників же в свою чергу за спів прийнято пригощати цукерками, випічкою або грошима.

У Святвечір варто щиро попросити вибачення у людей, яких образили, а також не зайвим буде пробачити всіх своїх ворогів і кривдників.

Традиції та обряди Святвечора, zik
Традиції та обряди Святвечора, zik
Традиції та обряди Святвечора

Ворожіння на Святвечір

У святкову ніч з 6 на 7 січня в колі молоді досить популярні різні ворожіння. Так як в цей період часу кругом панує особлива атмосфера чарівництва, саме з - за цього хочеться здійснювати подібні ритуали. У процесі здійснення таких обрядів кожен ворожить може дізнатися очікують його події, здійсняться чи загадані бажання і цілі в цьому році. Найчастіше ворожать незаміжні дівчата на свого судженого, для цього існує велика кількість різних обрядів. З давніх-давен для ворожіння люди використовують свічки, дзеркала, нитки і кільця.

Відомі прикмети на Святвечір

Природно щодо цього свята так само є чимала кількість різних народних прикмет, про які можна дізнатися докладніше нижче в статті. Більшість прийме на Святвечір переплітаються з прикметами, які люди намагаються дотримуватися перед хрещенням. У них входять:

  • Поганою прикметою було, якщо в будинку засипали, тому щоб цього не трапилися, господарі будинку намагалися лягати на ліжко в святковому одязі, щоб не заснути.
  • Ще однією негативною прикметою було, якщо хто - то з старшого покоління або перебуває у шлюбі часто в цей вечір виходив з дому.
  • Хорошим знаком для вільної дівчини або хлопця було чхнути під час святкової вечері, це віщувало, що дівчину в майбутньому році чекає заміжжя, а хлопець може стати хорошим козаком. При цьому якщо таке трапиться, батьки іноді дарували своїм дітям подарунки: дівчатам - теляти, а хлопцям - лоша.
  • Доброю прикметою було якщо в гості в будинок приходили люди в однакових нарядах, це означало, що в прийдешньому році в родині буде щастя, радість і достаток, саме тому таких гостей було прийнято щедро обдаровувати і пригощати різними стравами.
  • Так само в Святвечір було прийнято готуватися до майбутнього Різдва, то кожен господар будинку намагався всю їжу приготувати до свята ще до сходу сонця. Завдяки цьому сім'ю весь майбутній рік буде супроводжувати достаток і багатство.
  • Звертали увагу на наявність сніжного покриву на вулиці, це говори про те, який урожай буде в наступаючому році. Старі люди казали, що чим більше в переддень Різдва снігу, тим багатшим буде урожай.
  • Так само вважалося, що якщо перед 6 січня випав сніг, але до Святвечора розтанув, то варто очікувати хороший урожай гречки, а якщо все покрито інієм і кругом великі кучугури, то це. А ось якщо іній і замети, то це до Хлебородов.
  • Так само звертали увагу на зірки, наприклад, якщо на небі дуже багато зірок, то цього літа буде
  • багато гороху, а якщо навпаки зірок дуже мало, то і врожаю ягід практично не буде.
  • Негативним знаком було, якщо чумацький шлях був погано видно і практично не проглядався весь, то це обіцяло нещастя в майбутньому році;
  • З наявність страв господарі завжди намагалися не скупиться, так як вважалося, що чим рясніше буде вечеря на Святвечір, то багатша пройде і прийдешній рік.
  • Як і в інші Різдвяні свята в цей вечір намагалися не свариться і уникати розбіжностей на весь період свят. Так як вважалося, що якщо раптом довелося з ким - то посвариться в цей вечір, то весь майбутній рік пройде у сварках і розбіжності.
  • Ще не рекомендувалося в цей день полює або ловити рибу, так як весь рік може пройти в нещастях.

Відомі прикмети на Святвечір, 24tv
Відомі прикмети на Святвечір, 24tv
Відомі прикмети на Святвечір

У цій статті ми постаралися докладніше розповісти про історію появи свята, про відомих народних традиціях, прикметах і ворожіннях, які люди з року в рік намагаються притримувати і передавати з покоління в покоління.