Українська письменниця Лариса Ніцой звернула увагу українців на те, що мова є не лише засобом для спілкування, а і як засіб нав'язування світогляду.

На своїй сторінці у Фейсбуці Лариса Ніцой пояснила, чому одне й те ж слово на різних мовах викликає різні асоціації. Вона наголосила на тому, що саме з цих причин ворожа влада та колонізатори, коли приходять на завойовану землю, намагаються корінному народові нав'язати свою мову.

"Пограємося в слова? Ні для кого вже не секрет, що мова це не лише засіб спілкування. Це у першу чергу світогляд. Ворожа влада, колонізатори, коли приходять на завойовану землю, намагаються завойованому народові нав'язати свою мову не лише як засіб спілкуватися. А як засіб нав'язування світогляду. Засіб нав'язування думання в одному напрямку. Світогляд закладається у слова. Слова - це коди, установки, програма. У нас із московитами різні мови, різні коди у словах, різне програмування. І не будемо говорити, щоб не відволікатися, чиї мови, чиї слова або чиї коди кращі. Не про це мова. Мова про те, що вони різні, ці коди, різні світогляди. Різні світогляди викликають у людей різні асоціації.", - написала Ніцой. Лариса Ніцой

Лариса Ніцой, скріншот відео
Лариса Ніцой, скріншот відео

Лариса Ніцой запропонувала підібрати асоціації, які першими спадають на думку, до слова "Володимирський". Таким чином в українській мові згадуються Володимирський собор, Володимирська гірка та князь Володимир. А от у російській - Владімірскій централ, тобто слово, яке асоціюється з в'язницею для особливо небезпечних злочинців.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Не вірите? Ось ще один цьому доказ. Промовте слово "Володимирський". А тепер, перш ніж читати далі, подумайте, які асоціації у вас виникли? Володимирський ... собор. Володимирська ... гірка. Ну і врешті, Володимир ... князь. А тепер промовте це саме слово на московитський лад. Владімірскій. Які асоціації? Владімірскій? Яка перша думка? Владімірскій централ. В українській мові асоціації з собором, з князем, з київським пагорбом між небом і Дніпром. В московитській мові асоціюється з в'язницею для особливо небезпечних злочинців. Ще раз повторюю. Мова - це світогляд. Може ви й не хочете, але мова працює саме так, світоглядно. І вам, звісно, обирати свій світогляд.", - пояснила Лариса Ніцой. Лариса Ніцой

Лариса Ніцой, facebook.com/nitsoi.larysa
Лариса Ніцой, facebook.com/nitsoi.larysa

У коментарях підписники письменниці підтримали її слова, навівши свої приклади і зауваживши, що в Україні і так забагато російського.:
"Мова - від Бога, кожен народ Він зліпив з окремішним менталітетом, світовідчуттям. Українцям не тільки вкраяв найродючішу землю, а й наділив душу потребою творчости і любови."
"Саме так. Я про це вже давно не втомлююся говорити своєму оточенню. Ви лише вслухайтесь - українське "пощастило", де всіми чакрами відчувається щастя... І кацапське "павезло", де бере гору зависливе зло... Наше "країна". І їхне "страна"... ще й промовляють вони його на якийсь дивний манер, коли чується чи то срана, чи то сарана... І так скрізь... куди не глянь - різний світогляд."
"Ніяк не можуть росіяни заспокоїтися зі своїм язиком. В нас, українців, є мова! А російського забагато в Україні."
"Я хоть і українець, але засунь в дупу ту мову, коли уряд проводить геноцид народу. При жебрацьких зарплатах і пенсіях тарифи більші ніж де. А ще придумують нові і нові шахрайські схеми як здерти з людей гроші. Плата за труби, плата піде за повода, завтра за дощ будемо платити"

Скріншот: facebook.com/nitsoi.larysa
Скріншот: facebook.com/nitsoi.larysa

Коментарі, facebook.com/nitsoi.larysa
Коментарі, facebook.com/nitsoi.larysa

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", після Нового року хліб для українців стане "золотим": скільки коштуватиме буханець. Хліб в Україні подорожчає на початку 2021 року

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з парашутом