Освітню реформу 1990 року в Іспанії звинувачують у руйнуванні шкільної системи. Колись заснована на класичній традиції, нині вона спрямована на "універсальні" знання і готова випускати в життя випускників без необхідних компетенцій.

Статтею іспанського педагога Артуро Перес-Реверте "Переможений учитель" поділився український педагог й освітній експерт Віктор Громовий.

"Я втомився боротися, розумієш? Нова освітня реформа – це останній удар ножем, який валить бика з ніг. Це вже верх псевдопедагогічного цинізму і пустого словоблуддя тієї самої ідеологічної команди, що виригнула закон про загальну організацію освітньої системи і розпочала демонтаж освіти в Іспанії. Універсальними – кажуть ці сучі діти. Знання мають бути універсальними. Звісно, класична культура таки присутня – чи буцімто присутня; але вона розмазана по довгому списку предметів з вибору", — пише у своєму болісному зізнанні зломлений педагог.

Школа, кадр з відео
Школа, кадр з відео

Як приклад невігластва нинішніх випускників чоловік наводить історії з власного досвіду.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Минулого навчального року через юридичну вимогу цих лай**гогів, які нами керують, ми мусили дати атестат хлопчиську, який зробив сімдесят сім (!) граматичних помилок в одній лише екзаменаційній роботі. Тиждень тому вчитель образотворчого мистецтва сказав, що перед тим, як почати вивчати готику, вони подивляться зображення Клунійського абатства – й один з учнів здивувався, що Джордж Клуні настільки знаменитий, аж йому присвячують церкви. Проте спитайте їх про Чочіту, Кіко, Йоні чи будь-кого із засранок чи засранців з “Острова фелацій” чи “Врятуй мене, Батат” (телевізійні програми — ред.), і вони в деталях розкажуть вам їхні біографії", — нарікає вчитель, якому бракує давньогрецької та латинської мов у навчальних планах.

Проте не можна сказати, що любитель класичної освіти нещирий у своєму тексті.

"Скажи мені, як добитися, щоб не боліло так, як болить. Як почуватися чужим, байдужим до такого спустошення, такої тупості і такої ганьби", — запитує у свого співрозмовника морально розчавлений Перес-Реверте.

Ймовірно, про брак гуманітарної освіти в школі варто задуматися й українцям, однак повернути туди класичні дисципліни через кілька століть буде важко, та й не зрозуміло, наскільки доцільно.

Нагадаємо, раніше школярі натовпом звільнили і побили 10-річну дівчинку: "Сходили в туалет на неї"

Як повідомляє портал "Знай.uа" Вчителі кинули страждати від болю учня з переламаними ногами - "Моя дитина плакала і кричала"

Також "Знай.uа" писав, що в українському садочку розгорівся скажений скандал, мережа не стримує люті: "вдарили дитину і накинулися на матір"