В 2021 році Старий Новий рік припадає на понеділок. Це не офіційне свято і не додатковий вихідний на 13 і 14 січня. Але багато українців звикли святкувати Новий рік за старим стилем і вже готуються до традиційного свята.

Історія свята

Україна - не єдина країна, яка залишила собі у спадок Старий Новий рік - Японія, Сербія, Білорусь, Росія, Швейцарія та Північна Америка теж вважають, що з 13 на 14 січня варто підняти келихи. Пов'язаний свято зі зміною літочислення, різниця календарів складає 13 днів і багато українців хочуть продовжити новорічні урочистості, роблять Старий Новий рік останнім ривком у нескінченному потоці урочистостей.

За новим стилем Україна живе ще з 1918 року, але традиція відзначати за старим все ще існує. Деякі українці вважають, що до 14 січня тривають новорічні веселощів, а потім вже приходить час виходу на роботу.

Старий Новий рік, https://bitly.su/aTsISXWV
Старий Новий рік, https://bitly.su/aTsISXWV
Старий Новий рік

Народні традиції

Як і на Новий рік, традиційно 13 січня українці готують святковий стіл, невеликі подарунки для дітей і заново відзначають прийшов рік. Крім історичного свята, в цей день відзначається Васильєв день, який славиться обрядами і ворожіннями.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вважається, що чим багатшим буде святковий стіл, тим буде краще рік. Господині готують холодець, фаршировану рибу, салати, запечене м'ясо і ставлять на стіл різноманітні солодощі. Особливо важливо, щоб були різні види м'ясних виробів - вони символізують плодючість худоби.

Традиційно перед Старим Новим роком проводиться ретельне прибирання в будинках. Прибираю весь непотрібний сміття, очищають житло від того, що застоялося і вже не має практичного застосування. Важливо було увійти в Старий Новий рік без зайвої мішури.

Багато українців відразу після 14 січня прибирають ялинку, вважають, що свята закінчилися і пора приходити в себе після новорічної коми. Деякі залишають вже останні в Новому році подарунки для дітей під ялинкою і закінчують період новорічних сюрпризів.

Васильєв вечір

Крім того, що 13 січня - Старий Новий рік, за календарем це ще й іменини Василя Великого. Цей святий вважався покровителем домашньої худоби, тому на стіл у свято любили ставити запеченого поросяти за особливим рецептом. Він символізував багатство і хорошу народжуваність серед худоби.

В Васильєв вечір деякі дівчата сідають ворожити на судженого, красу, здоров'я і прибуток. Деякі ворожіння на Старий Новий рік є продовженням новорічних обрядів. Наприклад, як ворожіння на судженого: в ніч на Новий Рік, на ялинку серед іграшок і прикрас, вішають яскравий коробок або тканинний мішечок і вкладають туди записку з вписаним заповітним бажанням або ж іменем судженого. А ось в саму ніч на Старий Новий Рік мішечок з запискою слід зняти з ялинки, записку прочитати, а потім додавши на словах: “Нехай моє бажання перетворитися в реальність”, знову повісити мішечок з запискою на ялину серед іграшок і прикрас.

Інші ворожіння у цей день переносили на вечір, коли люди сідали за стіл і розмовляли, дівчата проходили повз вікон і підслуховували розмови. Яке ім'я вони чітко і ясно почують, так і буде кликати судженого.

Ворожать на папірцях, свічках, собаках і зірки - на Василів вечір духи допомагають дізнатися майбутнє і заглянути за ширму таємниці свого життя і життя предків.

На Василів вечір багато ходять в гості - це чудова традиція для тих, кому не сидиться вдома. Прийнято брати з собою частування і алкоголь, приносити в будинку друзів і близьких багато шуму і веселощів. Чим яскравіше Старий Новий рік - тим краще.

Щедрий вечір

В українських традиціях, 13 січня - Щедрий вечір або свято Меланки. 13 січня не можна було сваритися, давати в борг і займатися прибиранням. Зате починати щедрувати - можна. У селах діти ходять по домівках, співають пісні і засівають рисом і пшоном. На Щедрий вечір треба бути щедрим на посмішки, добрі слова, подарунки і винагороди щедровальщикам.

Вважається, чим більше даси на Щедрий вечір, тим більше отримаєш в цьому році. Не можна ображати співаючих, обов'язково запускати їх у двір і будинок. Це не тільки ознака, а й правило хорошого тону.

У Щедрий вечір краще не скупитися - це завжди принесе прибуток і повернеться. Але от давати в борг краще не треба - не повернуть. Зате дарувати, віддавати борги - для цього відмінне час.

Українці звикли зустрічати Щедрий вечір у колі близьких і слухати колядки. Це важливий елемент української традиції, який пов'язаний з Новим роком, як з релігійними святами. Крім того, Щедрий вечір - це ще один привід стати ближче зі своїми дітьми і батьками.

Засівають 13 січня, як правило хлопчики чи хлопці. Вони співають обрядові пісні в яких славлять господарів будинку та бажають у Новому році всіх благ. Ця традиція дійшла до нас ще з язичництва, але вважається важливим елементом української культури.

Старий Новий рік, https://svitlanatour.com.ua/tovar/karpaty-na-staryj-novyj-god
Старий Новий рік, https://svitlanatour.com.ua/tovar/karpaty-na-staryj-novyj-god
Старий Новий рік

Прикмети на Старий Новий рік

  • Для залучення багатого врожаю прийнято вранці 14 січня струшувати сніг з чагарників і дерев. Якщо зима видалася не снігової - не біда, можна просто потрусити гілки.

  • Бджолярі примічали: якщо вранці на старий Новий рік лежить замерзлий іній на гілках, то можна бути впевненим, що в новому році буде дуже смачний мед.

  • Ні в якому разі не можна займатися прибиранням будинку на Старий Новий Рік 14 січня і виносити сміття, бо як разом з сміттям можна “винести” з дому успіх і навіть здоров'я.

  • Старий Новий рік прийнято, щоб першим гостем був чоловік - тоді в домі весь рік буде щасливо, сито і благополучно.

  • Ні в якому разі в свято не можна позичати гроші.

  • Гуляти треба обов'язково у різностатевій компанії. Святкування Старого Нового року виключно в жіночій компанії - до самотності.

  • Обов'язково треба впустити в будинок щедрувальників та обдарувати їх. Зазвичай діти щедрують, від чого на Старий Новий рік вважається, що дитячі мрії та бажання треба здійснювати в цей вечір.

  • На свято треба одягнутися в саму нарядний одяг. Це залучить більше грошей та удачі. А ось темний одяг одягати заборонено - це знак туги і скорботи.

  • Також краще уникати вимовляти слово "тринадцять" і вважати дрібні монети.