Не всі знають, що в сучасній Україні відзначаються не два Святвечора (Католицький і Православний), а цілих три - з урахуванням Водохрещенського.

Що таке Водохресний святвечір? Яка його історія та коли його справляють? - Відповіді на ці та багато інших питань - у цьому матеріалі.

Водохресний Святвечір: що за свято

сочельник: источник: glavred.info

Святвечір перед святом Хрещення Господнього називають відповідний вечір, за аналогією з різдвяним.

Свято, в народі іменований Навечір'я Хрещення Господніка відзначають 18 січня. Так він називається з тієї причини, що за старих часів українці варили в цей день спеціальне блюдо під назвою сочиво - з пшениці, додаючи мед, ізмюм і інші продукти. Дане блюдо також називається голодною кутею. Раніше було прийнято обмежувати харчування перед Хрещенням, на яке, як правило, накривали рясний стіл.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Свято Хрещення Господнього є третім за важливістю і значенням у християнському календарі. Важливіше його є лише дві події - Різдво і Великдень, які знаменують, відповідно народження і воскресіння Сина Божого.
Таким чином, тріада свят відзначає три найважливіші події в земному житті рятівника.

Крім того, Хрещення є останнім святом зимового сезону, слідом за яким і закінчуються Святки - пора колядок, щедрівок, народних гулянь, смачної їжі, випивки та інших видів розваг.

Історія свята Хрещення була встановлена ​​в день входження Ісуса Христа у води річки Йордан, в якій він прийняв обряд від святого Іоанна, котрий отримав ім'я Хреститель.

Перехід Сина Божого до пастерской діяльності ознаменувався відразу ж після його тридцятиліття, коли він пішки прийшов з Назарета до річки, прийняв благословення від святого і почав проповідувати. В ту мить, коли Ісус вийшов з річки, над ним розкрилися небеса і він почув голос свого батька - Бога, який назвав його сином. Кульмінацією обряду стало сходження на назарітяніна Святого Духа, символом якого є білий голуб.

Відмітив, що православні християни, а також греко-католики також називають Водохреща Богоявленням. В цей день нібито і було підтверджено таїнство і єдність Святої Трійці. Саме 19 січня по сучасним календарем і з'явилися три іпостасі Всевишнього - Отця, Сина і Святого Духа.

Хрещення 2021: традиції свята

сочельник: telegraf.com.u

18 січня на території сучасної України відбувалося перше Велике освячення води. Церква і віруючі стверджують, що саме в цей день вся вода стає святою і при її використанні можна зціляти всі хвороби, а також продовжувати молодість. Виконувати магічні ритуал можна саме в ніч з 18 на 19 січня.

За традицією, українці утримувалися від їжі до приходу святої води, яке відбувалося після літургії - до 13.00 - 15.00 по сучасному часу. Тоді віруючі випивали кухоль святої води і могли насолодитися пісним обідом.

Водохресний Святвечір: що не можна робити

Хрещення - одне з найважливіших християнських свят. У народній традиції з цим святом пов'язано безліч заборон, серед основних можна назвати наступні:

  • заборонено лаятися, думати про погане і богохульнічать;
  • накладено заборону на вживання алкоголю і тютюну;
  • не можна переїдати і вживати в їжу м'ясо і молочні продукти;
  • на стіл заборонений ставити парну кількість страв;
  • під забороною галасливі компанії і вечірки;

Що можна робити на Водохресний святвечір?

сочельник: источник gs.by

Разом із заборонами на свято в народі придумали і обов'язкові заняття:

  • прибирання, винесення сміття, протирання пилу і позбавлення від непотрібних речей в будинку;
  • на стіл виставляють голодну кутю, узвар і святу воду, вживання якої важливо перед їжею;
  • приготування пісних пирогів, пампушок, млинців, капусняк, вареників і борщів без м'яса;
  • обов'язково потрібно зануритися в ополонку, річку або море.