У січні комітет Верховної Ради з питань правової політики дав зелене світло законопроєкту президента Зеленського, який передбачає зменшення числа українських парламентаріїв з 450 до трьохсот осіб.

Чим викликана і чому небезпечна ця ініціатива, в програмі «НеДобрий Вечір» розповідає Ігор Лесєв.

«В Україні до народних депутатів ставляться ... ну давайте прямо - без симпатії. У народній свідомості депутат - це буржуїн, який живе не за доходами. Смачно жере, солодко спить, а вся його робота - це тільки хитання по телеефірах. Багато в чому наші депутати самі відповідають такого способу. А тому, коли їх пропонують скоротити - народний поголос завжди за такі ініціативи. Але, друзі, нам потрібно з вами вміти відокремлювати емоції від функціонала», - нагадує ведучий.

Так, у Верховній Раді зібралися зовсім не полум'яні безкорисливі патріоти та не титани думки. Але парламент є парламент, і без нього сучасна демократична країна обійтися не може.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Виникає питання: наскільки є місце в парламенті для рядового громадянина - не багатія, не олігарха і не знаменитості? Зараз там таких людей дуже мало, але вони все-таки є. А якщо число нардепів скоротять, напевно в першу чергу будуть відсіяні вони.

«Уявіть, скільки серед цих депутатів уже зараз доларових мільйонерів. А коли їх стане 300, самі подумайте, відсоток мільйонерів серед них скоротиться?», - запитує Ігор Лесєв.

Здавалося б, парламент обходиться народу дорого, і його скорочення допомогло б заощадити. Але насправді на 2021 рік на утримання Верховної Ради в бюджет закладено 2,5 мільярда гривень. А одна тільки премія одного тільки глави Наглядової ради «Нафтогазу» Андрія Коболєва склала сімсот мільйонів народних гривень. Всього чотири такі премії покрили б річні витрати й на депутатів, і на весь штат Верховної Ради. При цьому Коболєв навіть в «Нафтогазі» такий далеко не один, але ж є ще наглядові ради в інших державних корпораціях.

Так що шкода скорочення числа депутатів принести може, а ось користь - навряд чи.

Нещодавно Ігор Лесєв розповів про те, як українську молодь позбавляють права на освіту.

Крім того, він зазначив, що привітати з настанням 2021 року в наше країні коштувало б дуже небагатьох.