Британські вчені дослідили залежність смертності від етнічної приналежності при захворюванні на коронавірусну хворобу Covid-19. Як вдалося з'ясувати, чорношкірі та азійці мають куди вищі шанси померти.

Результати відповідного дослідження, проведеного науковцями Лондонського університету королеви Марії та лікарняної організації Barts Health NHS Trust, були опубліковані у провідному рецензованому медичному журналі BMJ.

Як відзначають дослідники, той факт, що чорні, азійці та представники інших етнічних меншин частіше ушпиталюются при COVID-19 не є великим відкриттям — про дані таких спостережень неодноразово вже повідомлялося. Однак медикам вдалося врахувати низку супутніх факторів, у тому числі й дуже широкий спектр супровідних захворювань, і показати, що така статистика не є випадковою.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images
Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Так, хоча національні меншини складають лише 14 відсотків популяції Великої Британії, вони складають до 33 відсотків пацієнтів відділень інтенсивної терапії.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Учасниками дослідження стали 1737 пацієнтів з у віці 16 років і старше надійшли в лікарню з підтвердженою інфекцією COVID-19 в період з 1 січня по 13 травня 2020 року.

Вчені проаналізували дані щодо смертності за 30-денний і 90-денний періоди з моменту першої госпіталізації з діагнозом COVID-19 під час або до госпіталізації, а також госпіталізація до відділень інтенсивної терапії (ВІТ), тривалість перебування у ВІТ і лікарні і низку інших факторів.

Смертність від Covid-19 у залежності від етнічності, зображення BMJ
Смертність від Covid-19 у залежності від етнічності, зображення BMJ

Як показало дослідження, хоча у порівнянні з білими пацієнтами пацієнти з етнічних меншин були молодшими, вони з більшою ймовірністю надходили до відділення інтенсивної терапії та отримували інвазивну вентиляцію легенів (що вказує на гостроту перебігу хвороби).

Нагадаємо, В Україні covid-19 йде на спад, про рекорди забули - МОЗ оновило статистику на 23 січня.

Як повідомляв Знай.uа, навчання під час пандемії - які заходи вживаються в школах різних країн світу.

Знай.uа писав, у США знайшли першу білку, яка запустила епідемію бубонної чуми.