У Міністерстві юстиції українців застерегли від шахраїв в інтернеті. У відомстві представили низку порад, яка допоможе вберегтися від аферистів.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства юстиції України на офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук. Як зазначили у відомстві, попри те, що завдяки інтернету з'явилося багато таких корисних можливостей, як, наприклад, придбання необхідних товарів та оплата комунальних послуг, на користувачів мережі там може чигати й небезпека.

Шахрайські схеми, фото: кадр з відео
Шахрайські схеми, фото: кадр з відео

Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватись таких правил:

  • Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах.
  • Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код.
  • Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній.
  • У разі отримання спірних листів чи повідомлень – не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.
  • Не робити передоплати у неперевірених інтернет-магазинах.
  • Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, за яку обіцяють швидкий заробіток за внесення завдатку.

У Мін'юсті також пояснили, як діяти, коли ви все-таки стали жертвою шахраїв. Спершу потрібно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Далі зібрати всю інформацію, що підтверджує шахрайські дії. Це можуть бути чеки про оплату, квитанції з банку, видруки оголошень, посилання на сайт тощо.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також потрібно звернутися до адміністратора сайту з проханням блокування сторінки шахрая і зателефонувати в банк, через який було здійснено переказ коштів. Коли винну особу притягнуть до кримінальної відповідальності, можна звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Скрін: facebook.com/minjust.official
Скрін: facebook.com/minjust.official

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", батьки просять у Зеленського скасувати ЗНО і заборонити мобільні телефони в школах. Українці просять заборонити учням користуватися мобільними телефонами.

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.