В країні очікується рекордно холодний лютий

Останні кілька років вдало продемонстрували українцям, що таке "європейська" зима – сніг випадав рідко і встигав пролежати недовго, а плюсова температура трималася майже до самої весни. Та цього року заметілі, льодові гірки і білосніжні краєвиди вже практично знову стали нормою. І, як виявилося, це – ще тільки початок. Яких сюрпризів чекати у подальшому, дізнавалися Знай.ua.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Дощ і снігопади переростуть в "морозну нескінченість"

Найближчим часом в Україні очікується рекордна тривалість аномальних холодів – щонайменше, ще впродовж кількох тижнів. Найбільше від дошкульних холодів потерпатиме захід, північ, схід та північний схід країни.

Трохи м'якішою, але однаково морозною, погода буде на півдні.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми зараз бачимо збіг цікавих факторів – фактично, "ланцюг" циклонів, які рухаються по одній траєкторії. Вони або з півдня або з південного заходу. Це – вихори, які один за одним заходять на Україну, пересуваючись на північ та північний схід. Вони приносять однакову погодну картину: спочатку це сильні опади", - ділиться з нами еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

В південних регіонах України, як правило, осадки випадають у вигляду дощу або мокрого снігу, а в Центрі і на Півночі – у вигляді сильного снігу.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

А далі починається друга "морозна хвиля".

"Після проходження такого циклону відбувається полярне вторгнення – вітер змінюється на північний, північно-східний чи північно-західний. Відповідно, до України приходить потужна порція холодного повітря з арктичних широт. До кінця цього тижня буде саме така картина", - пояснює Олександр Соколенко.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Друга половина місяця: значне похолодання і рекордні морози

У подальшому ж, як відзначає еколог, в Україну прийдуть чергові циклони з півдня. А разом із ними прийдуть і "морозні рекорди".

"На наступний тиждень можна прогнозувати суттєве зниження температури. Оскільки з цими циклонами в Україну почне пересуватися холодне арктичне повітря. Починаючи з першої декади грудня, у нас в країні температура суттєво нижче норми. Якщо зараз в нормі середньодобовий показник має бути десь -2 - -3 градуси, то ми бачимо, що зараз вона на 7-8, а то і 10 градусів нижче норми", - відзначає еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Снігопад, фото: Unian
Снігопад, фото: Unian

Останній рекордний найнижчий середньодобовий показник був зафіксований у 2012 році – тоді температура в північно-центральних регіонах України сягала -27 градусів.

"Ми цілком припускаємо, що температура у лютому 2021 року може виявитися значно нижче за кліматичну норму. Це – найбільш ймовірний сценарій. Скоріш за все, показників 2012 року ми в цьому лютому не побачимо – нічні мінімуми по Києву можуть доходити до -20 або трохи нижчої температури. Буде дещо тепліше, ніж у 2012 році, але за тривалістю сильних морозів місяць обіцяє бути більш довгим. Така погода з кінця цього тижня перейде і на наступний тиждень", - зазначає Олександр Соколенко.

Середня ж денна температура коливатиметься від -10 - -13 градусів.

Погода, лютий 2021 - скріншот
Погода, лютий 2021 - скріншот

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Тож про подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.