Як відомо, Страсний тиждень завжди припадає на останню седмицю Великого посту. Для православної людини це період випробувань. Мільйони віруючих готуються до Великодня. Спеціально для наших читачів ми дізналися, коли і якого числа цей тиждень приходить в Україні.
Цей тиждень починається з Великого понеділка, коли дозволяється працювати з домашніми справами. Чоловіча робота полягає в заготівлі запасів дров і корму для домашньої худоби, щоб під час свят звільнити себе від обов'язків.

Церква / фото: Facebook
Церква / фото: Facebook

У перший день тижня можна відремонтувати зламані речі або викинути старі. Жіночий обов'язок - вимити вікна. Посадка будь-яких рослин принесе свої плоди. Дозволено вживати чорний хліб, овочі, горіхи, мед.
У вівторок можна продовжити домашні справи: шиття, прання, прасування білизни. Починається підготовка і закупівля продуктів і атрибутів, які служать прикрасою до столу.
Велике середовище - дозволено прибирати в домівці, але не можна брати голку в руки. Багато хто здійснює покупки. Вважається, що яйця, куплені в цей день, довго залишаться свіжими.
Четвер цього тижня ще називають чистим четвергом, коли очищається тіло і душа людини. У цей день люди встають до світанку, щоб скупатися і отримати заряд енергії і порцію здоров'я.
П'ятниця - траурний день (розп'яття Христа). Служба присвячується спогадам про страждання Спасителя на хресті. Віруючі схиляються перед Плащаницею, зображенням мученика, що лежить у гробі.
Субота перед Великим днем. Богослужіння проходить з розповідями про поховання Христове. Священики одягаються в святкові наряди і освячують паски і яйця, принесені людьми до церкви.

Церква, фото: одна хвилина
Церква, фото: одна хвилина

Що не можна і що можна на Страсному тижні
Не слід забувати, що піст в період останньої седмиці перед Великоднем — це не дієта. Головне - це внутрішнє покаяння за гріхи, брудні думки і неналежні вчинки. Обмеженість у вживанні їжі закликає віруючий люд зосередитися на духовних і внутрішніх цінностях.
Не потрібно постити маленьким дітям, людям похилого віку, які хворіють, і тим, хто має хронічні захворювання.
Кожен день Страсного тижня віруючі намагаються приділити увагу не дозвільним розвагам і веселощам, а допомозі і підтримки близьким. Особисте дотримання посту краще обговорити з батюшкою або з лікарем, щоб не нашкодити власному здоров'ю.
Це найвідповідальніший період у православних, коли важливо стримуватися і поводити себе правильно, щоб не гнівити Бога. Потрібно закінчити термінові справи до Страсного тижня, а дні, що залишилися присвятити молитвам і богоугодним справам. Страсний тиждень в Україні в 2021 році буде з 26 квітня по 1 травня.