Українські вчені з Антарктиди показали унікальне явище: сніг змінив колір з білого на рожевий і зелений.

Детальніше про це розповідає пресслужба Національного антарктичного наукового центру України в Instagram.

За словами вчених, до кінця антарктичного літа біля станції Академік Вернадський можна побачити унікальну картину: сніг змінює свій колір з білого на рожевий і зелений. Таке явище називають "цвітінням" снігу.

Фахівці розповіли, що таке забарвлення виходить внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей.

"Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати", - наголошується в повідомленні.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зелений колір снігу надає пігмент хлорофіл, а червоний – каротиновий шар, який містить клітини деяких видів водоростей. Вчені відзначили, що даний шар захищає сніг від ультрафіолету.

"Цвітіння снігу" сигналізує вченим про швидку зміну клімату, оскільки через забарвлення сніг відображає менше сонячних променів, а в слідстві – швидше тане. Від цього в ньому розвивається ще більше водоростей, які прискорюють процес танення.

"До речі, крім Антарктиди, явище "цвітіння снігу" можна спостерігати в Арктиці, а також Альпах та інших високогірних системах", - написали вчені.

Нагадаємо, що харків'янка, яка знаходиться зараз в Антарктиді, привітала з колегами українців з Новим роком.

Як повідомляв портал Знай.uа, льодовики Гренландії ховали стародавнє озеро під шаром льоду: побачило світ за тисячі або мільйони років.

Також Знай.uа писав, що українських полярників станції Вернадського завалило снігом під кінець "антарктичної весни".