Медики розповіли, що майже у 20% інфікованих на вірус covid-19 хвороба протікає без симптомів. Однак така форма небезпечніше для інших людей, які знаходяться поруч.

Про те, як розпізнати, що людина заразилася на коронавірус і які потрібно здати аналізи розповіла український лікар-інфекціоніст Юлія Чобан.

За її словами, симптоми коронавірусу можуть з'явитися протягом 14 днів після контакту з інфікованим: "У 80% пацієнтів захворювання протікає в легкій формі, найважчі випадки у літніх людей з супутніми хронічними захворюваннями".

Медики, фото: Unian
Медики, фото: Unian

Основні клінічні симптоми коронавірусу:

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

- підвищення температури тіла, інтоксикація;
- сухий або з невеликою кількістю мокротиння кашель;
- задишка, стомлюваність, слабкість, головний біль
-утруднене дихання;
- відсутність нюху;
- рідко діарея, нудота.

Вірусне навантаження у пацієнтів без симптомів значно вище, особливо, в перші дні захворювання. Це збільшує число контактних осіб і сприяє поширенню вірусу. У будь-якому випадку необхідно спостереження у сімейного лікаря, щоб уникнути ускладнень.

Лабораторія, фото: скріншот з відео
Лабораторія, фото: скріншот з відео

Які аналізи може здати людина, щоб дізнатися, чи хворіла вона на COVID-19?

Щоб дізнатися інформацію про перенесене захворювання ми використовуємо метод ІФА. Він виявляє імуноглобуліни двох типів: IgM і IgG. Якщо виявляється IgM, то це свідчить про гострий процес захворювання. Але якщо визначається у високих титрах IgG, значить, що людина перехворіла і в результаті інфікування виробилися захисні антитіла.

Звідси випливає, що ключову роль в перенесеної хвороби грає IgG. Хочу зауважити, що експрес-тести також визначають антитіла в організмі, як відповідь на антиген. У той же час, мають низьку чутливість і специфічність, в порівнянні з ІФА.

Раніше повідомляли, карпатські мольфари пролили світло на майбутнє України: вірус, війна, Зеленський і нове вторгнення.

Як повідомляв Знай.uа, Ляшко терміново їде на охоплене коронавірусом Прикарпаття.

Знай.uа писав, доктор Комаровський вигуляв на морозі свого колючого друга.