Борщ буває не лише всім нам відомим червоним і з буряком - в Україні відомі й куди екзотичніші його варіації.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяІсторії про людей, які їздять селами і спілкуються з літніми людьми задля запису мелодії, манери співу або ж слів,- не дивина. Люди ж, які подорожують по всій Україні, щоб зібрати рецепти викликають більше подиву. А дарма. По-перше, збір традиційних рецептів справа поважна і доволі давня. По-друге, усі наші традиційні страви існують у безлічі варіантів. Від цього національна кухня лише виграє.
Пропонуємо вам рецепти борщів, зібрані за останній рік подружжям, що веде ютуб-канал “Наші Бесаги”.
Отже, 5 нетипових традиційних рецептів борщу.
Традиційний червоний борщ зі секретним інгредієнтом
Приготування цього борщу конвенційне для всієї країни. Родзинкою є додавання квашеного помідора, який окислює буряк. Кислинка - одна з типових рис борщу, проте завдяки квашеному помідору вона лише підсилюється і допомагає переосмислити буряк.
Інгредієнти для цієї страви:
- курячі ніжки – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- буряк – 2 шт.
- картопля – 4 шт.
- цибуля – 1 шт.
- квашений помідор – 1 шт.
- капуста білокачанна – 0.5 шт.
- зелень – 1 пучок
- вода – 4 літри
- сіль за смаком
- лавровий лист – 2 шт.
- чорний перець горошком – 6 шт
Білений (весільний) борщ
Нетиповий колір цього борщу може здивувати. Назва натякає правдиво - цей борщ справді білий. Такий колір досягається завдяки використанню молока і борошна під час приготування. Інші назви його - весільний, підбивний, приймлений. Справді його часто подають на весіллях, а через те, що він рідкий, у горнятках, а не супових тарілках. Цей борщ-юшку можна споживати у прикусу з толоченою картоплею або варениками з картоплею.
Інгредієнти для цієї страви:
- Копчені ребра – 800 г.
- морква – 2 шт.
- буряк – 2 шт.
- вода – 4 літри
- олія – 1 столова ложка
- цибуля – 1 шт.
- смалець – 1 столова ложка
- лимонна кислота – 1 щіпка (по бажанню)
- сметана – 400 мл.
- молоко – 200 мл.
- борошно – 3 столові ложки
- яйце – 1 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- кріп – 1 пучок
- сіль за смаком
- чорний перець горошок – 10 шт
Пісний борщ з чорносливом та грибами
Цей борщ ідеально підійде для споживання під час літньої спеки або ж восени, коли розпочався сезон грибів. Щоправда, можна брати й сушені гриби і готувати цю страву круглий рік. На жаль, найсмачнішим цей борщ буде, якщо його приготувати у печі, проте й на сучасній кухні його також можна зробити смачним і насиченим.
Інгредієнти для цієї страви:
- свіжі білі гриби – 600 г. (або 150 грамів сушених)
- чорнослив – 200 г.
- буряки – 4 шт.
- картопля – 1 кг.
- помідори – 6 шт.
- цибуля – 4 шт.
- морква – 3 шт.
- капуста – 1 шт.
- смалець – 2 столові ложки
- сіль – 1 столова ложка
- лавровий лист – 4 шт.
- чорний перець горошком – 10 шт.
- підкопчена паприка – 1 столова ложка
- материнка – 1 щіпка
- вода – 7 літрів
Борщ з буряковим квасом
Це, можливо, один із найдавніших рецептів або ж принаймні реконструкція найдавнішого борщу. Пам’ятаймо, що протягом довгих віків на території України не було картоплі і помідорів, тому не дивуйтеся, що в цьому рецепті, по суті, варіація буряків.
Інгредієнти для цієї страви:
- свинина – 300 г.
- копчені ребра – 200 г.
- сирий буряк – 1 шт.
- квашений буряк – 1 шт.
- смалець – 1,5 столові ложки
- буряковий квас – 350 мл.
- цибуля – 2 шт.
- морква – 3 шт.
- борошно – 1 столова ложка
- білокачанна капуста – 1 шт.
- чорний перець горошком – 10 шт.
- сіль – за смаком
Гуцульський борщ з Верховини
Ще один борщ не червоного кольору. Секрет полягає у використанні білого квашеного буряка. В деяких сім’ях беруть кормовий білий буряк, тоді як в інших - цукровий. Борщ можна подавати з вареною картоплею.
Інгредієнти для цієї страви:
- свинячі реберця – 1300 г.
- копчені реберця – 700 г.
- вода – 7 літрів
- морква – 3 шт.
- кормовий квашений буряк (або смугастий буряк, або якщо нема - цукровий) – 3 шт.
- смалець – 1,5 столова ложка
- цибуля – 3 шт.
- лавровий лист – 4 шт.
- чорний перець горошком – 10 шт.
- буряковий квас – 100 мл.
- орегано – 1 щіпка
- чебрець – 1 пучок
- сіль – 1 столова ложка
- кріп – 1 пучок
Як повідомляв портал "Знай.uа", Борщ визнано головною "духовною їжею" українців.
Також "Знай.uа" писав, Забрали Крим і хочуть вкрасти борщ: чому Росія на цьому не зупиниться.