Борщ буває не лише всім нам відомим червоним і з буряком - в Україні відомі й куди екзотичніші його варіації.

Історії про людей, які їздять селами і спілкуються з літніми людьми задля запису мелодії, манери співу або ж слів,- не дивина. Люди ж, які подорожують по всій Україні, щоб зібрати рецепти викликають більше подиву. А дарма. По-перше, збір традиційних рецептів справа поважна і доволі давня. По-друге, усі наші традиційні страви існують у безлічі варіантів. Від цього національна кухня лише виграє.

Пропонуємо вам рецепти борщів, зібрані за останній рік подружжям, що веде ютуб-канал “Наші Бесаги”.

Отже, 5 нетипових традиційних рецептів борщу.

Традиційний червоний борщ зі секретним інгредієнтом

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Приготування цього борщу конвенційне для всієї країни. Родзинкою є додавання квашеного помідора, який окислює буряк. Кислинка - одна з типових рис борщу, проте завдяки квашеному помідору вона лише підсилюється і допомагає переосмислити буряк.

Інгредієнти для цієї страви:

  • курячі ніжки – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • буряк – 2 шт.
  • картопля – 4 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • квашений помідор – 1 шт.
  • капуста білокачанна – 0.5 шт.
  • зелень – 1 пучок
  • вода – 4 літри
  • сіль за смаком
  • лавровий лист – 2 шт.
  • чорний перець горошком – 6 шт

Білений (весільний) борщ

Нетиповий колір цього борщу може здивувати. Назва натякає правдиво - цей борщ справді білий. Такий колір досягається завдяки використанню молока і борошна під час приготування. Інші назви його - весільний, підбивний, приймлений. Справді його часто подають на весіллях, а через те, що він рідкий, у горнятках, а не супових тарілках. Цей борщ-юшку можна споживати у прикусу з толоченою картоплею або варениками з картоплею.

Інгредієнти для цієї страви:

  • Копчені ребра – 800 г.
  • морква – 2 шт.
  • буряк – 2 шт.
  • вода – 4 літри
  • олія – 1 столова ложка
  • цибуля – 1 шт.
  • смалець – 1 столова ложка
  • лимонна кислота – 1 щіпка (по бажанню)
  • сметана – 400 мл.
  • молоко – 200 мл.
  • борошно – 3 столові ложки
  • яйце – 1 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • кріп – 1 пучок
  • сіль за смаком
  • чорний перець горошок – 10 шт

Пісний борщ з чорносливом та грибами

Цей борщ ідеально підійде для споживання під час літньої спеки або ж восени, коли розпочався сезон грибів. Щоправда, можна брати й сушені гриби і готувати цю страву круглий рік. На жаль, найсмачнішим цей борщ буде, якщо його приготувати у печі, проте й на сучасній кухні його також можна зробити смачним і насиченим.

Інгредієнти для цієї страви:

  • свіжі білі гриби – 600 г. (або 150 грамів сушених)
  • чорнослив – 200 г.
  • буряки – 4 шт.
  • картопля – 1 кг.
  • помідори – 6 шт.
  • цибуля – 4 шт.
  • морква – 3 шт.
  • капуста – 1 шт.
  • смалець – 2 столові ложки
  • сіль – 1 столова ложка
  • лавровий лист – 4 шт.
  • чорний перець горошком – 10 шт.
  • підкопчена паприка – 1 столова ложка
  • материнка – 1 щіпка
  • вода – 7 літрів

Борщ з буряковим квасом

Це, можливо, один із найдавніших рецептів або ж принаймні реконструкція найдавнішого борщу. Пам’ятаймо, що протягом довгих віків на території України не було картоплі і помідорів, тому не дивуйтеся, що в цьому рецепті, по суті, варіація буряків.

Інгредієнти для цієї страви:

  • свинина – 300 г.
  • копчені ребра – 200 г.
  • сирий буряк – 1 шт.
  • квашений буряк – 1 шт.
  • смалець – 1,5 столові ложки
  • буряковий квас – 350 мл.
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 3 шт.
  • борошно – 1 столова ложка
  • білокачанна капуста – 1 шт.
  • чорний перець горошком – 10 шт.
  • сіль – за смаком

Гуцульський борщ з Верховини

Ще один борщ не червоного кольору. Секрет полягає у використанні білого квашеного буряка. В деяких сім’ях беруть кормовий білий буряк, тоді як в інших - цукровий. Борщ можна подавати з вареною картоплею.

Інгредієнти для цієї страви:

  • свинячі реберця – 1300 г.
  • копчені реберця – 700 г.
  • вода – 7 літрів
  • морква – 3 шт.
  • кормовий квашений буряк (або смугастий буряк, або якщо нема - цукровий) – 3 шт.
  • смалець – 1,5 столова ложка
  • цибуля – 3 шт.
  • лавровий лист – 4 шт.
  • чорний перець горошком – 10 шт.
  • буряковий квас – 100 мл.
  • орегано – 1 щіпка
  • чебрець – 1 пучок
  • сіль – 1 столова ложка
  • кріп – 1 пучок

Нагадаємо, Старовинний рецепт "чорного борщу" змусить вас пустити слинку - "Жодного томату, лише гнічені сливи".

Як повідомляв портал "Знай.uа", Борщ визнано головною "духовною їжею" українців.

Також "Знай.uа" писав, Забрали Крим і хочуть вкрасти борщ: чому Росія на цьому не зупиниться.