У програмі «Суть подій» журналістка Катерина Котенкова підняла тему пенсій, зокрема пояснила, чи можна втратити виплати і з яких причин саме, а також повідомила про наміри влади ввести нову пенсію «За особливі заслуги».

«З 1 березня стартувала індексація пенсій», - каже журналістка. Тим не менш, ситуація в Україні складається дуже неоднозначно: одним підвищують пенсії, в інших – можуть забрати.

Згідно із 49 статтею Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійні виплати можуть бути зупинені з певних причин за рішенням відповідних органів – суду або Пенсійного фонду. Наприклад, серед підстав цього є недостовірність документів громадянина на рівні не лише фальсифікації, але й навіть помилки, а також виїзд пенсіонера на певний час в іншу країну.

Зокрема останнє положення уточняється у 51 статті закону. Так, якщо пенсіонер переїжджає в іншу країну з метою залишитися там на постійній основі, то він може отримати свою українську пенсію за 6 місяців наперед, починаючи з того, коли знімається з обліку. Котенкова звертає увагу, що може передбачатися виплата пенсії і протягом проживання закордоном, але лише у випадках, які передбачає міжнародний договір.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Журналістка повідомляє також про новий законопроєкт, який запропонував Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Він передбачає призначення пенсійних виплат громадянам України з особливими заслугами, які мають отримати за це свою нагороду. Зокрема, мається на увазі Почесна Грамота або Грамота Верховної Ради.

«Депутати погодилися із запропонованою ініціативою», - констатує журналістка. Дискусія ж точиться довкола питання про тривалість: одноразова нагорода чи довічна виплата? З іншого боку, наголошується на тому, що громадяни із судимістю мають бути позбавлені цих нагород. Для цього пропонують створити спеціальний механізм, хоча зараз законодавство цього не передбачає.

Нагадаємо, Котенкова повідомила, що стаж працюючого пенсіонера збільшується.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що головною проблемою того, що українці залишаються без пенсій, є нестача стажу.