Нова влада не вирішила головні проблеми, вирішення яких від них очікували українці. Так заявила журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua і пояснила, чим унікальний нинішній рівень політичної апатії наших громадян.

«Політика все більше і більше стає схожа на болото. І все більше і більше українців не цікавляться політичним життям. Людям важливо щоб було чим годувати дітей. Апатія українців зростає: 34% українців не пішли б на вибори, якби вони проходили зараз», - заявила Котенкова.

Вона пояснила, що люди перестають цікавитися політикою: їм або не до цього, тому що різні обставини і немає часу або ж не цікавляться в принципі. За її словами, це зрозуміло, хоча ще два роки тому ця активність була неймовірна: 73% українців проголосували за нове майбутнє. Після сплеску активності спостерігається спад, так було завжди. Але нинішній рівень політичної апатії унікальний тим, що, по-перше, відбувається він буквально через два роки після тріумфального приходу нової влади, а по-друге, людям не цікава політика не тому, що вони задоволені своїм вибором, і, зробивши його, живуть в радості і мирі, а якраз навпаки.

«Це підтверджують цифри усіх останніх соцопитувань, де кількість людей, які вважають розвиток ситуації в країні неправильним, коливається в межах 65-75%. І це не дивно. За результатами 2020 року падіння реального ВВП склало 4%. За показником ВВП на душу населення Україна залишається найбіднішою країною Європи», - каже Котенкова.

Вона розповіла, що за даними опитування інституту майбутнього, з найбільш важливих проблем українці називають низьку зарплату і пенсію, корупцію, високі тарифи, війну, зростання цін і безробіття. Саме вирішення всіх цих проблем українці чекали в 2019 від влади, але, на жаль, цього не сталось. Ніяк на ці питання не відповіли і останні активності РНБО.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

«Але чи може влада якось виправити ситуацію, зменшити апатію громадян? Відповідь на це питання одночасно і проста, і складна. Вибори 2019 року сформували особливий запит суспільства на справедливість, досягти якої без порушення законів було складно», - вважає Котенкова.

Журналістка зазначила, що прийнявши ряд змін в законодавство, наприклад, скасувавши депутатську недоторканність, «зелені» задовольнили частину виборців, але дуже швидко виявилося, що зі скасуванням недоторканності пропав інтерес влади до депутатів-порушників. Особливо, якщо вони з монобільшості.

«Можна згадати хіба що справу Олександра Юрченка, якого виключили зі «слуг», але він і далі пише законопроекти і голосує. Ще в листопаді ВАКС вирішив зняти електронний браслет з підозрюваного в корупції нардепа. І тільки зараз взялися за депутатів, підозрюваних в ухиленні від сплати податків: підозру повідомили члену групи "За майбутнє" Віктору Мяліку. Знову не «слуги», - розповіла Котенкова.

Раніше Котенкова заявила, що кожен п'ятий пенсіонер отримує менше 2000 грн в місяць.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Друзенко прокоментував звільнення глави КСУ Тупицького.