Через створену Кабміном боргову кризу в зеленій енергетиці вже постраждало 4 іноземних інвестора і після введення акцизного збору на виробництво екологічної енергії може постраждати ще більше.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

"Кабінет міністрів не може або не хоче зупинити кризу в енергетиці. Тим часом багатомільярдні борги за "зеленим" тарифом і, власне, його зниження рік тому змусили багатьох інвесторів задуматися про припинення проектів в Україні. Інші ж пішли ще далі, звернувшись в українські суди і міжнародні арбітражі, щоб стягнути заборгованість з держави і отримати компенсацію за порушення при скороченні "зелених" тарифів», - пише видання.
Згідно з матеріалами видання, в розумінні "зеленого" бізнесу держава не те, що не хоче вирішувати кризу в галузі, а сама час від часу її посилює.
"Держпідприємство" гарантований покупець " все ще винне компаніям майже 18 млрд гривень, не погашені з минулого року. Але і в цьому році ситуація ненабагато краща-кожен місяць виробникам "зеленої" електроенергії не доплачують щонайменше 7%", - уточнює автор.
При цьому наголошується, що до того ж Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді ввести акцизний збір у розмірі 3,2% на Е/Е, вироблену ВДЕ.
"Інвестори називають ідею про акцизний збір нічим іншим, як прихованим ретроспективним зниженням "зелених" тарифів з боку держави. Не кажучи про те, що роком раніше бізнес вже погодився на зниження тарифу, так і не дочекавшись від уряду обіцяного повернення боргу», - пояснюється в статті.
За інформацією видання, через такі дії уряду вже постраждало 4 іноземних інвестора:
1. Норвезька Scatec Solar, яка володіє в Україні 6-ма сонячними електростанціями в умовах кризи і ймовірного введення акцизу втратила у вартості 10%.
2. Компанія VR Capital американця Річарда Дейтса (576 МВт потужностей СЕС і ВЕС в Україні) взагалі вирішила заморозити свої чотири перспективні проекти через можливе введення акцизного збору, якщо законопроект з даною нормою буде підтриманий в парламенті.
3. Литовська Modus Energy першою звернулася до міжнародного арбітражу проти держави Україна. Інвестори вимагають від України 11,5 млн євро недоплат, що сформувалися через, на їхню думку, ретроспективне зниження розцінок на е/е.
4. Канадська tiu Canada ще на початку минулого року зіткнулася з тим, що одну з їх СЕС поблизу Нікополя відключили. Заковика в тому, що ця станція підключена до електромереж через потужності Нікопольського заводу феросплавів, який знаходиться в орбіті інтересів олігарха Ігоря Коломойського.
Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%.
Під час обговорення проекту Закону профільні ВДЕ асоціації заявляли, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, що є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.