Це організація, спрямована на посилення транскордонного співробітництва правоохоронних органів для підвищення безпеки на основних внутрішніх водних шляхах Європи, а також у морському регіоні. На сьогодні Aquapol - це 22 члени, які представляють 16 країн.

За правилами організації тільки у виняткових випадках країни, які не входять до ЄС, стають спостерігачами або членами. Більше трьох років тривала спільна робота МВС, Національної поліції та МЗС України для реалізації ініціативи щодо приєднання до Асоціації.

Днями заступниця міністра Мері Акопян отримала листа від директора Aquapol про прийняте позитивне рішення членами Керівної Ради.

Зважаючи на географічне розташування України, наша поліція разом із прикордонниками будуть діяти в рамках Дунайського центру (#DBSH), де нас визнано важливим гравцем транскордонного правоохоронного співробітництва.

Які можливості відкриває ця співпраця?

По-перше, МВС повноцінно зможе забезпечувати безпеку у водній акваторії. Тепер поліцейські контролюватимуть та перевірятимуть іноземні судна, які знаходяться на території України, в тому числі незаконно.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло
Показати ще

Ми зможемо у взаємодії з партнерами проводити спільні операції, попереджувати незаконну міграцію, торгівлю людьми, контрабанду наркотиків, зброї та інші види злочинів у сфері судноплавства.

По-друге, щоб не допустити погіршення екологічної ситуації, ми зможемо фіксувати випадки та оперативно реагувати на забруднення наших вод іноземними плавзасобами.

Наступним етапом нашої співпраці з Aquapol стане досягнення домовленості щодо обміну даними через систему AQUATRACK, отримання доступу до інформаційних ресурсів, бази даних IBISweb та відповідних програм. Це необхідний захід для ефективної участі у спільній оперативній діяльності. Ми із великою відповідальністю приймаємо пропозицію на наступний рік щодо участі у двох зустрічах – засіданнях Дунайського хабу та Керівної Ради Aquapol, де ми зможемо презентувати свої напрацювання.