В Україні існує законодавство, яке регулює питання військового обов'язку та військової служби, і за порушення цих норм можуть бути передбачені адміністративні штрафи.

Проте ситуація, коли співробітники ТЦК переписують дані з військового квитка без складання акта про відмову від повістки, є далеко не звичайною.

Українець звернувся за юридичною радою в галузі військового права щодо наступної ситуації:

Юридичний фахівець відповів, що у разі відмови від отримання повістки на заклик, акт про відмову має складатися на місці та підписуватися особою, яка відмовилася від призову.

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

Тому, якщо людина не ставить ніде підпису і не складала акту відмови, то подальші дії ТЦК можуть бути незаконними.

У разі виникнення подібної ситуації фахівець радить не турбуватися, оскільки є законні підстави для неявки до ТЦК та військкомату.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Наприклад, хвороба, підтверджена медичною довідкою, є допустимою підставою для відсутності на заклик. Також можливо звернутися до лікарні та отримати довідку про лікування, яку потім слід направити до ТЦК поштою.

Штраф за неявку на заклик може бути накладений лише за особистої присутності особи для складання протоколу адміністративного правопорушення. Тому без оформлення відповідних документів штраф не буде застосовано.

У будь-якому разі, кримінальної відповідальності за неявку на заклик не передбачено, і співробітники ТЦК не мають права складати акт відмови або виписувати штрафи без відповідних підстав та оформлення документів.

Крім того, Знай.ua повідомляв, чому люди з інвалідністю під прицілом у ТЦК: українцям прояснили цей момент

Також наш портал інформував, 9 9% ризику загибелі: військовий експерт заявив про жахливу небезпеку російських FPV-дронів

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у країни створюють бізнес на рейдах ТЦК: продають "обереги" та машини, які не наздогнати