Тисячі українців "вилили" свою реакцію в мережу, після того, як командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк опублікував у соцмережі резонансну посаду про необхідність і важливість мобілізації і те, що в інформпросторі працівників ТЦК деякі назвали "людоловами". Громадянські та військові активно коментували цю посаду генерала.

Про те, що саме потрібно терміново змінити у питанні мобілізації, розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Публикация Александра Павлюка, скриншот: Facebook
Публикация Александра Павлюка, скриншот: Facebook

Публикация Александра Павлюка, скриншот: Facebook
Публикация Александра Павлюка, скриншот: Facebook

"По-перше, це все (негативне ставлення частини громадян до мобілізації – Ред.) стало можливим через інформаційно-психологічні спецоперації, які росіяни постійно з 2022 року намагалися використовувати в нашому інформпросторі, спотворюючи факти. З іншого боку, не потрібно зменшувати негативну роль ТЦК. Ми дуже добре знаємо про скандали з військкомами, які мають вілли в Іспанії. Звідки вони там взялися? За рахунок чесної зарплати? Я думаю, що ні. І багато хто знає, що ні», — каже Олександр Коваленко.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

До цього військовий аналітик додає таку свою власну думку: "Якщо говорити про Одесу, то добре відомо, що видано норму на добу для пересічних працівників ТЦК (за часів минулого керівництва ТЦК – Ред.), щоб вони відловлювали громадян на вулиці, а потім з них вимагали гроші, з одного боку, це ІПСО, яке створює наш ворог, з іншого боку – корупція військовослужбовців, про яку дуже добре знають в Одесі та інших містах.

За словами Коваленка, у суспільстві є повага до військових, які повернулися з фронту, але водночас певне ставлення до ТЦК теж має місце.

"Повага до військових (що пройшли війну – Ред.) є. Щодо ТЦК: два роки тому ми всі бачили, як біля військкоматів збиралися черги. Вони були в кожному місті. Але через два роки військкомати зганьбили свою репутацію. Це їхня провина. якими користується наш ворог - вони тільки посилили цей потенціал.Треба було жорстко контролювати ТЦК.Ну добре, одного затримали, а як щодо інших?В інших регіонах не так?У тому й проблематика, що бажаючих йти в армію набагато менше, ніж це було у 2022 році. Проблематика в тому, що "перевертні" у погонах нівелювали репутацію військкоматів та військових в очах громадян", - вважає експерт.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Як виправити ситуацію?

На це питання Коваленко відповідає так: "Тотальна боротьба з корупцією. Те, що президент звільнив усіх військкомів після скандалу – це був не дуже коректний крок. Треба було проводити розслідування з кожного випадку окремо. У військкоматах також служать люди, які пройшли війну, мають поранення, відповідні досягнення, нагороди, погано, що до таких людей ставляться як до якихось баригів, потрібна повна переформотація військкоматів та дій ТЦК, свої місця мають займати гідні люди, люди, які мають досвід бойових дій, нагороди, які матимуть право не просто так мобілізувати цивільних. Усі інші, які два роки відсиджуються у своїх кабінетах, їхнє місце зараз під Горлівкою…".

Скандал з ТЦК. Фото: скрін youtube
Скандал з ТЦК. Фото: скрін youtube

Часто відвозять у "бусиках"

Кілька днів тому в Україні спалахнув черговий скандал через затримання працівниками ТЦК у Львові волонтера Кирила Тарана.

Подія сталася пізно увечері 15 березня. За словами дружини волонтера, співробітники військкомату побили і силоміць запхали чоловіка в намиста, а через день він опинився в Рівному. В обласному ТЦК прокоментували та запевнили, що за цим фактом буде проведено розслідування.

"Як з'ясувалося пізніше, цей громадянин не уточнював свої військово-облікові дані. Під час зміни місця проживання у 7-денний термін не став на облік до ТЦК та СП за новим місцем проживання. Водночас відмовився від проходження ВЛК", - повідомила служба зв'язків із громадськістю Львівського ОТЦК та СП.

У ТЦК також додали таке: "Всі військовослужбовці, які здійснювали заходи оповіщення та зображені на відео, мають бойовий досвід, численні поранення та державні нагороди. Усі вони були переведені до ТЦК та СП за станом здоров'я. Ми поважаємо та дякуємо кожному українцю, які підтримують ВСУ і наближають нашу спільну перемогу. Водночас це не дає права принижувати честь та гідність бійців, які втратили своє здоров'я на захисті України".

Нагадаємо, маємо з'явитися без повістки: на кого чекають у ТЦК з 1 квітня.

Раніше повідомлялося, розмір штрафу за неявку в ТЦК і як про нього дізнатися: відомий адвокат дав чітку відповідь.

Також, кого до армії точно не заберуть: назвали вразливу категорію.