В Україні готується до впровадження новий законопроєкт, що вносить суттєві зміни в механізм мобілізації.

За словами Федора Веніславського 24 каналу, члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, у майбутньому відбудеться постановка на військовий облік всіх військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років. Не оминуть цього й ті, хто належить до сектору безпеки та оборони, а також поліцейські.

"Тепер усі будуть на військовому обліку. І будуть, відповідно, або матиме право на відстрочку від призову, або на бронювання. Це концептуальна річ для того, щоб ми розуміли, на кого держава може розраховувати в умовах такої повномасштабної війни", – наголосив Веніславський.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Цей законопроєкт спрямований на відмову від попередньої практики зняття з військового обліку окремих категорій громадян, таких як засуджені, поліцейські та рятувальники.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Веніславський акцентує на тому, що нововведення також торкаються регуляції незаконного перетину кордону, в тому числі з використанням осіб з інвалідністю, а також ухилення від мобілізації осіб з офіцерськими званнями, які продовжують освіту.

Окрім цього, законопроєкт скасовує практику "фінансового бронювання", вносить зміни у питання бронювання від мобілізації для значної кількості держслужбовців, зокрема представників силових структур, а також вводить нові категорії бронювання за посадами в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Мобілізація
Мобілізація

Важливим аспектом є і бронювання працівників оборонної промисловості, а також введення поняття "рекрут" і дозвіл військовим підрозділам укладати контракти та проводити рекрутингові кампанії, де перелік підрозділів визначатиме головком ЗСУ.

Також ми повідомляли, що після повістки не обов'язково одразу воювати.

Після отримання повістки не слід відразу збиратися на війну, а слід дізнатися про причину виклику. І тому слід з'явитися у ТЦК і з'ясувати причину. Не завжди повістка означає мобілізацію.

У ТЦКСП зазначили, що повістка надсилається для уточнення облікових даних та визначення придатності. А вже потім, залежно від результатів проходження медичної комісії, можливе направлення до військових частин.